0 grill/ kött

Porchetta på rapsgris

Porchetta kommer som bekant från Italien och är ”listat som en av många italienska maträtter med kulturell relevans” som man kan läsa på Wikipedia. Men varför ska jag då laga porchetta? Har jag nån slags fäbless för Italien och italiensk mat? Åker jag tre gånger om året till Italien för att stilla min önskan att få skölja ner autentisk porchetta på en piazza i Roma med genuint kryddigt rödtjut? Näe, det var mest att jag tyckte det såg ut som en rolig maträtt att prova på, samt att man kan göra gudomligt goda mackor av det som blir över – lite sån där hoagie-romantik från det stora landet i väster alltså….

Men hur gjorde jag nu då? Jo, jag tog först och skar upp den stora biten fläskkarré (kan använda fläsksida också) (ca 3-ish kg) i en spiralform så att den blir som en utrullad rulltårta ungefär. Blanda till en lag på 2 liter vatten, 3 dl grovsalt och 1 dl socker. Värm på lagen så allt löser sig ordentligt. Låt svalna och lägg sedan ner den uppskurna karrén i lagen. Låt den ligga där i ett par-tre timmar.  Ta sedan upp den och torka av den innan du häller på lite god olivolja.

Sen smetade jag ut en pasta gjord på mortlade fänkålsfrön, mortlade vitlöksklyftor, färsk bladpersilja, färsk timjan, färsk rosmarin. Bred ut ”fyllningen” på din utskurna karré och rulla sedan ihop karrén igen. Bind upp med snöre så att den håller formen och trä sedan upp den på det motoriserade grillspettet. Kulle kunna gå lika utmärkt att köra den i ugnen om du inte vill grilla den. Eller grilla den indirekt liggandes på gallret, med snakemetoden (som måste vara det bästa som hänt sen skivat bröd). Läs mer om snakemetoden här.

Medans porchettan snurrar sakta ”low and slow” över glödbädden, mumsar vi på härligt kryddiga moink balls (köttbullar lindade med bacon och penslade med grillsås) och dricker en kall öl. När porchettan uppnått 80 grader plockar jag av den från spettet och låter den vila 20-30 minuter inslagen i aluminiumfolie.

Serveringsförslag #1: Skiva tjocka skivor och servera med rostade rotsaker, en enkel grönsallad samt ett mustigt italienskt rödvin. Garanterat succé på middagsbordet!

…eller så låter du porchettan vila i kylen över natten och gör världens bästa mackor dagen efter!

Serveringsförslag #2: Skär tunt, tunt av porchettan och stek på lite surdegsbröd. Lassa på lite sallad och kanske lite Provolone-ost. I brist på ost kan man veva ihop en liten dressing av t ex en skvätt vatten, en burk gräddfil, några skvättar syrlig BBQ-sauce och lite senap. Funkar utmärkt att drissla över köttet med innan du sänker tänderna i den kanske godaste mackan sen….sen…ja, på väldigt länge. Njut själv och kom ihåg att bjuda alla som vill på lite excellent porchetta (även om den inte var gjord på benfri fläsksida utan på finfin karré).

Själv åt jag både som tjocka skivor till middag dag 1 (där middagsgästerna förnöjsamt glufsade i sig) och som gudomliga mackor dag 2, 3 och 4 (då det mest var jag som stog för glufsandet).
Mycket gott och lätt värt tiden det tar att tillaga. Kul också att använda så fint kött!

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara