0 fågel/ grill

Kycklinglår to die for

Kycklinglår måste ju vara den godaste detaljen från kycklingen. För att tillaga det här receptet behöver du en grill med lock och möjlighet att styra lufttillförseln, t ex en klotgrill.

Du behöver
kycklinglår med benet och skinnet kvar
en rub/kryddblandning
Stubbs original BBQ-sauce eller annan grillsås

Börja med att bygga en ”snake”, dvs en brikettorm i grillen. För mer information kring hur man gör det kan du läsa här.

Rubba kycklinglåren med din kryddblandning. En kryddblandning hittar du här nedan.

1 dl paprikapulver
0.5dl salt
2 msk senapspulver (Coleman)
2 msk spiskummin
2 msk finmald svartpeppar
1 dl lökpulver
2 msk cayennepeppar

Smakar lite åt tacokryddshållet tycker jag nog. Ska prova lite andra kryddkombinationer nån annan gång tänkte jag. Hur som, en bra bas och billig jämfört med de du kan köpa färdigt. Inga konstigheter i den heller (klumpförebyggande medel, konserveringsmedel etc) utan bara ”pure spices straight up”.
Det är en variant på Jonas Crambys Magic Dust som återfinns i boken ”Texas BBQ”. Du kan läsa lite mer om att göra en rub på hans blogg. Jag skippar dock sockret då jag är rädd för att det blir lättare svart då sockret har en förmåga att brännas vid.

Sen när du tänt ormen och temperaturen börjar stabilsera sig kring 100-120 grader (mätt i lockets termometer), slänger jag på kycklingen. Den ligger utanför den glödande ormen och blir således grillad indirekt. Detta kommer att ta några timmar så slappna av och gör nått annat så länge. Planera din BBQ i god tid så du slipper stå och svettas när gästerna börjar ploppa in och hänga i din trädgård.

När kycklingen har legat på ett tag brukar jag pensla på med en god BBQ-sauce. Förra sommaren körde jag mycket med Sweet Baby Ray’s olika produkter, men i år är det Stubb’s som gäller. Bra skit och inte lika söt som andra (i mitt tycke). Givetvis kan du koka ihop min specialsås också om du nu ska gå all-in. Doc’s Old School BBQ Sauce hittar du här.

Jag vänder kycklingen nån gång också, mest för att få på sås runtom hela. Kycklinglåren är klara när de har uppnått 82 grader invid benet. Jag använder frekvent ICA’s temperaturlista som referens vid mina grillningar. Funkar utmärkt!

På just denna grillning körde jag både ribs och kycklinglår på ena grillen och fläskfilé, moinks och majs på andra grillen. De två övriga grillarna fick vila! Riktigt mumsig och härligt att äta ute så här på sommaren.

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara