0 sött

Fläder- och citronmoussetårta med jordgubbar

Varje sommar sedan urminnes tider (läs: 1983) har vi firat sommaravslutning med en annan familj.  När vi hade vår urpremiär var vi 6 personer. Förra helgen när vi hade den sedvanliga träffen var vi 15 stycken, och då saknades ändå två. Under alla år har det varit knyt. I ungefär två decennier har vi nästan bara kört på pajer – både till mat och efterrätt. I år var det nog däremot ingen paj alls på buffébordet. Utbudet har varierat, svårighetsgraderna med. Ett år hade några gjort sushi och jag var så sjukt imponerad, själv hade jag inte ens vågat tänka tanken att rulla egen sushi.

Så, är det kalas på G? Mitt tips är att du tar dig lite och gör en sådan fläder- och citronmoussetårta med jordgubbar och gelé. Mycket god OCH snygg – inte att förakta. Att dessutom kunna dekorera med ätbart från den egna trädgården är lyxigt. Jag trodde uppenbarligen någonstans i mitt huvud att det skulle gå åt två tårtor vid det här tillfället, men så var inte fallt. Gjorde ju inget, makens kollegor blev glada på veckomötet dagen därpå.

Ingredienser till en 8-bitars:

Tårtbotten
• 1 1/2 dl sötmandel (1 1/2 dl sötmandel motsvarar ca 100 g)
• 3 äggvitor
• 1 1/2 dl socker
• 1/2 l jordgubbar
• smör till formen

Sätt ugnen på +175 °C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln.
Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.

Flädermousse
• 2 gelatinblad
• 3 äggulor
• 1 dl socker
• 1/2 tsk vaniljsocker
• 1/2 dl konc fläderblomssaft
• 1 dl vispgrädde
• 2 dl crème fraiche
• finrivet skal från 1 citron

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta.
Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal.
Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.

Jordgubbsgelé
• 3 gelatinblad
• 1 1/2 dl vatten
• 1 dl konc fläderblomssaft
• 1 msk färskpressad citronjuice

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna.
Rensa och skär jordgubbarna i klyftor. Fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över gelén. Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat. Hit kan förberedas.
Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor strax före servering.

Gör helst tårtan en dag i förväg, då blir den som godast.

Receptet kommer rakt av från ICA. Dock är receptet testlagat tre ggr av underecknad.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara