0 fisk

Lax- & potatispizza på smördeg

Midsommar, vem ser inte människor i ljusa, lätta kläder skutta runt med kransar i håret och leenden på läpparna? Så ser i alla fall min bild ut, eller kanske hela den ’svenskar som firar sommar’-bilden ut. Welcome to Sweden! Men i år känns det mer som det kommer bli som en reklamfilm för funktionsmaterial, fotriktiga och vattentäta skor, vattenfast smink och gasolvärmare…

Trots att vädret i Uppland ser ut att bli väldigt blött och kallt, ska vi ju äta för det. Hua, men det är sällskapet som gör det har jag hört så det kommer bli bra ändå. Den här anrättningen kan liva upp det hela, eller så bjuder du på den en annan dag. Mer tips inför midsommarhelgen kommer alltså nedan:

Till en pizza:
1 rulle färsk smördeg, se till att det är SMÖR i degen och inte en massa palmolja, i så fall köp fryst SMÖRdeg och tina och kavla ut och ihop en lite.
2 dl crème fraîche
2 äggulor
Salt
Peppar
200 g rökt lax
1 knippe färsk sparris
0,5 äpple typ Granny Smith
8 kokta sparrispotatisar/delikatesspotatisar
4 sharlottenlök i tunna ringar
2 dl lagrad ost
Färsk basilika
Pinjenötter

Sätt ugnen på +225 °C. Rulla/kavla ut smördegen på en plåt. Rör ihop crème fraîche med äggulorna, ha i lite svartpeppar och c:a 0,5 tsk salt. Bred ut på smördegen. Dela sparrisen i mindre bitar och micra. Spar topparna. Lägg sen på fyllningen: lök i ringar, lax i strimlor, äpple i tunna skivor, potatis i tjocka skivor och bitar av sparris, toppa med ost. Grädda i 20 min tills pizzan fått fin färg. Låt svalna något, garnera med basilikablad, sparristoppar och pinjenötter.

Servera gärna med en sallad och en sås gjord på 2 dl crème fraîche, 2 tsk dijonsenap och en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara