0 grill/ kött

Grilltips!

Scan har tagit fasta på att vi lever i ett stressigt samhälle, men att vi ändå gillar att äta gott och gärna med smak av andra länder. Sous vide-tekniken ser vi allt mer och mer i semifärdiga rätter i kyldisken, t ex pulled pork, långkokt oxkind osv. Häromdagen budades det över en kasse med Scans grillnyheter för 2015, så se detta som ett smaktest, även om jag är lite skeptisk till ”prefabricerad” mat.

Det kan inte ha undgått speciellt många läsare att jag gillar att laga mat och kanske främst grilla mat. Gärna hela dan och lääänge. En brisket på 13h i varmröken är right up my alley således!

MEN! Jag är även småbarnsfar och jobbar heltid samtidigt som man försöker driva den här matbloggen lite med lillfingret på sidan om. Det gör att även jag kan gå på gatan klädd som en vanlig man, ätandes korv och makaroner som vilken som helst annan person i det här avlånga mellanmjölkslandet.

Ska jag berätta en liten hemlis? Ibland hatar jag att laga mat. There, I said it. Jo du, mer än en gång har man kommit hem från jobbet, plockat upp aptrött unge på förskolan och kommit hem till ett halvtomt kylskåp med hjärnan tom på inspiration och blodsockret nere i tånaglarna. Då är det inte speciellt aktuellt med nån trettontimmars brisket direkt….nej du, då ska det gå undan och serveras pronto!

Känner man att man inte vill stå och varmröka ribs från scratch eller bara prova på nya smaker, tycker jag absolut att du ska prova de här nyheterna. Vilka är då de produkter jag tänker på? Jo, det är dom koreanska kambenen och kalvribsen med smak av ”smokey tomato”.

Jag lovar dig att det tar dig längre tid att få fyr på kolgrillen, än det tar att tillaga dessa ribs och kamben. De är redan tillagade enligt sous vide i 10h av Scan och behöver således bara få lite färg och värme på grillen. Du behöver alltså inte stå 3-4 timmar för att varmröka ribs (som jag gör i normalfallet, när jag har tid…) utan det går alldeles utmärkt att tillaga dessa i 10-20 minuter på grillen. Nu använde jag en klotgrill med kol som bränsle, men jag tror även att de funkar alldeles utmärkt på en gasolgrill eller varför inte i ugnen inne i köket?

Hur som helst, jag var glatt överraskad av resultatet och skulle absolut rekommendera dessa till alla som är nyfikna. Grill on!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara