0 grill/ kött

Grillade lammracks med mera

Nu hade äntligen stunden kommit – att grilla de första styckdetaljerna från min lammhalva som jag fick med mig hem efter studiebesöket hos Scan. De vaccpackade delarna hade jag slängt in i frysen efter några dagars mörning i kylen. Men nu var det dags!

Det jag fick fram i första paketet var frenched racks och diverse kotlettdelar, skurna på lite olika sätt.
Frenched racks är lammracks där man behållit revbenen, skurit bort köttet från benen och kapat till lämplig längd. Ser lite roligt ut ifall man har två såna delar som man ställer ihop likt när du knäpper händerna.
På den feta sidan skar jag ett grovt rutmönster. Här hittar du en film om hur man gör frenched racks.

Jag blandade en marinad bestående av ca 3 dl olivolja, 3 msk mortlad timutpeppar (för övrigt min nya favvopeppar, doftar underbart av grapefrukt) samt salt. Blanda ihop och proppa ner de tinade lammdelarna i ett par fryspåsar full med marinad. Massera in ordentligt och lägg sedan i kylen i minst ett dygn.
Jag tycker nog att du kan köra vilka kryddor du vill. Ofta hör man ju att det ska vara typ timjan, vitlök, rosmarin till lamm. Jag provade som sagt med olja, timutpeppar och salt. Riktigt gott även om det inte var speciellt ”kosher” kanske….

Grillen gjorde jag i ordning för indirekt värme, dvs kolen åt ena sidan.
Sen la jag på köttet på den andra sidan. När tempen började närma sig 50 grader i köttet, daskade jag på delarna på direkt värme för att få lite yta och sen plockade jag av dem vid 55 graders innertemperatur. Efteråt fick de vila en stund och då stiger tempen ett par grader till.
För mer info om rekommenderade innertemperaturer på kött, se ICA’s sida i ämnet här.

 

Så sjukt gott! Och hur mört som helst! Jag har ju kanske inte varit nån storkonsument av lamm innan, men ojojoj vad det kommer bli lamm i sommar!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara