0 sött

Bakelse i sommartid

Jag måste ju villigt erkänna att det är roligt med bröllop, främst med vänners bröllop då man får ta del av en stor händelse i nån annans liv. TV-sända bröllop brukar vanligtvis inte vara så vanligt förekommande, men nu har det varit tre stycken under en femårsperiod – nu sist när prins Carl Philip fick sin Sofia.

Landets bästa konditorer hade fått i uppdrag att skapa bröllopstårtan. Och vilken tårta sen! En modern, stilren design fylld med sommarens smaker. Den vita bröllopsdrömmen har ett blankt glaserat yttre av vit choklad. Den består av sex lager som innehåller rabarberbavaroise, pistage och yoghurtmousse, hallon och rabarberbergelé, pistagejaconde och jordgubbspannacotta.

http://www.mynewsdesk.com/se/bageriet/pressreleases/pop-rocks-moeter-sofistikerat-hantverk-i-prins-carl-philips-och-prinsessan-sofias-broellopstaarta-1178671

Det hedervärda uppdraget hade gått till de otroligt duktiga konditorerna Fredrik Borgskog (Clarion Hotel Post i Göteborg), Frida Leijon (Güntherska Hovkonditori och Schweizeri i Uppsala) samt Mattias Ljungberg (Tössebageriet i Stockholm).

Här är en film där man går igenom tårtan och arbetet bakom.
https://www.youtube.com/watch?v=J5xws65o810&feature=youtu.be 

Så nu vart man ju inspirerad till att baka nått själv! Nu ska jag bara försöka tänka ut hur jag ska göra. Inte har jag en stab av konditorer eller ett års förberedelse på mig heller….
Jag börjar med en rulltårtsbotten smaksatt med citron. Den får bli skalet och botten på min bakelse.
Sen tänker jag mig ett par olika fyllningar och en glasyr plus lite dekorationer.

Rulltårta
3 st ägg
1.5 dl strösocker
0.75 dl potatismjöl
rivet skal av en citron
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Riv skalet av en citron och blanda med potatismjöl och bakpulver. En del säger att man ska sikta i mjölet i äggsmeten, men det struntade jag i. Rör ihop försiktigt och se till att det inte blir några klumpar. Svårt att sikta med rivet citronskal i.
Förbered en plåt/form med ett smörat bakplåtspapper i. Häll ut smeten och fördela den jämnt i formen. Den beter sig lite som flytspackel. Skjuts in i ugnen på 250 grader i 5 minuter. Håll koll på kakan så att den inte bränns vid.
Ta ut ur ugnen och låt svalna. Strö över lite strösocker och lägg på ett bakplåtspapper och en skärbräda. Vänd sen hela klabbet upp och ner så skärbrädan hamnar nedåt. Dra av det smörade bakplåtspappret. Sitter det fast kan du pensla pappret med vatten så släpper det bättre.
Sådär, då har du grunden.

Lager 1: Hallonmousse
ett paket frysta hallon
5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
5-6 st gelatinblad
lite vatten

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min.
Vispa grädden hårt. Koka upp de frysta hallonen med sockret. Rör om så allt blir varmt. Sila av fröna från hallonen i en finmaskig sil. Nu har du en varm hallonsås. Ta upp gelatinbladen och låt de smälta helt i den varma hallonsåsen. Rör om ordentligt. Låt svalna lite innan du blandar ihop den vispade grädden och hallonen. Ställ svalt en stund.

Lager 2: Jordgubbsmousse
En förpackning (0.5 liter?) Ulva-gubbar (jordgubbar)
8 st gelatinblad
5 dl grädde
1 dl strösocker

Kör gubbarna i mixern, tillsätt sockret. Mixa. Häll jordgubbssmeten i en kastrull och värm på.
Blötlägg gelatinbladen ca 5 min i lite vatten. Smält bladen i den varma jordgubbssmeten. Vispa grädden hårt. Blanda ner den avsvalnade jordgubbsgeggan i grädden. Ställ svalt nån timme.

Formen
Jag vill ha den där halvmåneformade formen på min bakelse. Dessvärre har jag inte nån sån sockerkaksform (!) utav alla de formar jag har. Skandal, måste genast jaga reda på en sån form. Eller två.
Ut i garaget och leta lite. Där hittar jag några tomma 1-litersflaskor med skruvkork. Raka och fina, gjorda av livsmedelsklassad plast. Få se nu, om jag skär lite så här…hmmm…kan funka.
Klyv flaskorna och tejpa ihop dem, gärna med en skärbräda under för extra stabilitet. Klä sedan formen med lite plastfilm.

Bygga bakelse
Mät den invändiga omkretsen i din form. Mina var 13 cm invändigt. Skär rulltårtsbotten i rutor om 13×13 cm
Lägg en ruta i en form med den fina, ljusa sidan nedåt. Den gräddade sidan blir då innåt i bakelsen.
Smeta ut hallonmousse i botten på formen (ovanpå själva kak-rutan alltså) i 1-1.5 cm tjockt lager. Skär till en annan ruta (i mitt fall 5,5 x 13 cm) och lägg ovanpå moussen som ett lager.
Dra på lager två bestående av jordgubbsmousset. Skär till en ruta till (i mitt fall 6 x 13 cm) och lägg längst upp. Denna del blir alltså botten på din bakelse.

Glasyren
Tänkte mig använda en chokladganache som glasyr till bakelsen.
150 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde

Finhacka chokladen. Värm grädden försiktigt tills strax under kokpunkten. Häll ner chokladen och låt stå i några minuter. Rör försiktig om med en slev. Man kan ta en stavmixer och mixa försiktig (förutsatt att du har mixerkniven under ytan och inte får in luft i smeten) ifall inte alla bitarna smälter ordentligt.Låt stå svalt en stund tills du ser att chokladen hänger kvar lite på en sked som doppats i ganachen.

Här är en schysst instruktionsvideo på hur du gör chokladganache.

Slutfinish
Ta formen och vänd upp och ner på den. Du får ut bakelsen i förhoppningsvis en hel bit. Trimma ändarna lite med en vass kniv, dvs skär bort allt som sticker ut. Ställ bakelsen på ett ugnsgaller över en papprad plåt. Häll ganachen över bakelsen. Se så slätt och fint det blir! Ställ svalt och låt bakelsen svalna i några timmar innan du garnerar.

Ganachen med vit choklad (som var ursprungsplanen) sket sig. Vart jättelös av nån anledning. Gjorde en då på mörk choklad som inte räckte till alla bakelsebitarna. Rotade då fram en rosa marsipan och gjorde således två olika varianter – ingen som såg ut som min originalidé. Nåja, det var tajt om tid och det ser väl hyfsat okej ut ändå. Den med chokladganache på är pyntad med ätbara kulor, hjärtan och mina björnbärsmaränger. Den rosa marsipanvarianten är pyntad med glasyr och poprocks.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara