2 grill/ sött

Spettekakan som gick åt helvete.

Nu var det länge sedan som det bjöds på ett ordentligt haveri här på bloggen. Så idag tycker jag vi gläntar på locket till Pandoras Ask och ser vad som kommer ut!

På pappret var det här ett alldeles lysande experiment. Spettekaka bakad på rotisseriet på grillen. Joråsåatt.

Varför ger jag mig då in i de här, ska vi säga, dumdristiga ytterligheterna av kokkonsten? Socker och äggegga på ett snurrande spett över öppen eld? Det luktar ju Darwin Awards lång väg kanske du tycker.
I beg to differ my friend! Spettekaka är ju inte ett helt nytt påfund utan fanns långt innan det fanns elektricitet i var och varannans kök. Sålunda är vedeldsbakad spettekaka originalet och det ser man t ex på färgen då en vedeldad kaka får lite mer mörkgul färg, medans en gasol-elds-bakad spettekaka är ljusgul i färgen.

Men är det som så att jag är skåning av börd? Nehej, klyktattare for life, ifs i exil, bosatt i Uppland. Men varför då laga spettekaka? Jo ser du, jag har en gåsapåg som kollega och då slog det mig att mitt älskade rotisserie skulle nog funka att göra spettekaka på.

Så googla fram ett recept (det har jag förberett åt dig redan, se nedan) och skrid till verket.

Tips! Snickra ihop en stadig kona att trä på spettet INNAN du springer iväg och knäcker en miljard ägg. Jag gjorde saker och ting parallellt vilket gör att smeten hinner gå isär när det ska till och spritsas. Så först säkra konan på spettet, sen veva äggagegga.

Originalreceptet lyder så här:
40 st ägg
1 kg socker
1 kg potatismjöl

men eftersom jag bara ville testköra lite så delade jag allt på fem och kom fram till följande:

8 st ägg
200 gram socker
200 gram potatismjöl

Separera vitorna och gulorna. Vispa ihop gulorna med sockret till en porös smet. Rör ner potatismjölet.
Vispa vitorna separat till ett hårt skum. Rör försiktigt ner skummet i sockersmeten. Fyll en sprits.
Sätt spettet med den monterade konan på grillen och kör igång och spritsa.
Jag har briketter på båda sidorna av spettet i mina brikettkorgar. Temperaturen i grillen har jag runt 150 grader. Låt spettet snurra sakta sakta medans du spritsar i nått psykedeliskt mönster på konan. Spritsa tunt och i många lager. Låt torka mellan varven. Ja, precis, det kommer att ta tid det här…

Det var väl ungefär här nånstans då det hela barkade iväg käpprätt åt helvete. Här kommer ett tips: gå inte iväg och gör andra saker såsom natta unge eller liknande, utan stay put!
Tyvärr lossnade min spettekaksgrund från konan och föll ner på de glödande kolen och voilá så hade jag en våldsam rökutveckling när jag kom tillbaka till uteköket. När jag lättade på locket så slog lågorna upp, slukande min fina spettekaka. På med locket och igen med ventilerna för att kväva elden.

Så vad är min root cause-analys? Jo:
– se till att ha en stadig kona som sitter säkert på spettet.
– ta och najja fast aluminiumfolien som konan är klädd med så den sitter fast ordentligt. Äggmassan blir tung och gör att folien glider av annars.
– gör inte konan för stor så den slår i/skrapar locket.
– äggsmeten kändes väl lös. Ska det verkligen vara äggula i? Tänkte mig mer åt maränghållet för att få en styvare smet. Kanske dra i mer potatismjöl?
– Gå inte ifrån grillen. Händer det nått vill du kunna parera i tid.

Ja, det var väl ungefär allt jag hade att dela med mig så här långt.  Här är en bild på den havererade spettekakan.

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Magnus Fridsell
    20 maj, 2015 at 22:58

    Stackare! Fast det hade ju trots allt ett visst underhållningsvärde… Det finns en vrångbild av att vi skåningar ätit sådan tre gånger per vecka under vår uppväxt men så är det inte – man drabbades på 50-årskalasen när man var barn. Jag tycker fortfarande inte det är gott…

    Hälsningar

    Magnus

  • Svara
    Ulrik
    20 maj, 2015 at 23:00

    Haha! Å jag som är från Ångermanland är uppvuxen på surströmming och hembrännt…eller inte.
    Men jag ger inte upp slaget om spettekakan på grillen! Jag håller på att klura lite här bakom kulisserna!

  • Svara