0 sött

Smaksatta maränger

På Glimtens Matdag 1.0 förra lördagen så bjöds det bland annat på smaksatta maränger när Johan Hedberg a.k.a Matgeek visade oss hur man gör fina desserter. Jag gick igång på alla cylindrar när jag smakade små spröda maränger med smak av passionsfrukt. Så himla gott! Här kommer ett försök att återskapa marängerna.

Du behöver
En svamptorkningsmaskin satt på 57 grader (jag köpte den här på Jula)
1 tsk albumin (äggvitepulver, köpt hos Werners Gourmetservice)
225 gram fryst mango
3 st passionsfrukter
50 gram strösocker
25 gram florsocker

Så här gjorde jag:
Först värmde jag de frusna mangobitarna i en kastrull på spisen lite försiktigt. När de börjat tina och vätska till sig, delade jag på passionsfrukterna och skavde ur fruktköttet med en tesked ner i kastrullen. Värm på medelhög värme ett tag och rör om hela tiden. Sen silade jag av fruktköttet och samlade upp purén. Inga kärnor eller så får följa med. Det vart ca 117 gram fruktpuré.

I en hushållsassisten med visptillsatsen påmonterad, hällde jag i fruktpurén, 1 tsk albumin och 50 gram strösocker. Vispa ihop till en smet i ca 4-6 minuter. Häll i florsockret lite i taget. Vispa till en hård marängsmet.
Fyll en sprits och spritsa ut maränger på bakplåtspapper (som du får klippa till så de passar torken). Sätt torken på 57 grader och glöm bort dem i 10 timmar.

Jag trodde det skulle ta 4-5 timmar, kanske mest 6 timmar, men de var alldeles för mjuka efter den tiden så det fick gå en stund till. Efter 10 timmar slog jag av torken, smakade och näää….missnöjd. Lite spröd på utsidan och alldeles kletiga på insidan. Epic fail. Lämnade kvar marängerna i torken och gick och la mig.
Morgonen efteråt så skulle jag ta reda på ”skräpet” och provsmakade en maräng – perfekt krispig och jättegod! Succé! Hurra! Vad glad jag vart!

Nu ska jag prova lite jordgubbar eller hallon i marängsmeten. Torde bli smarrigt det också!

Så nu till frågorna: a) varför äggpulver och b) varför en svamptork?
Äggpulvret använder jag för att kunna använda vätska i marängerna. I vanliga maränger är det som bekant äggvita och socker som vispas hårt. Tillsätts vätska däri spricker marängerna enligt sägnen. Jag har inte provat själv ska understrykas.
Varför kör jag då i en tork och inte i ugnen? Det är svårt att hålla låg temperatur i ugnen, därav torken. Torken kan köra mellan 35 och 70 grader. Egentligen skulle man prova samma recept i ugnen också, mest för att prövandets skull. Får testa det på nästa batch.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara