0 sött

Glutenfri paj med rabarberkompott och jordgubbspärlor

Fick ett ryck och bakade lite paj idag. Vart lite mer komplicerat än jag hade tänkt mig….du kan ju alltid hoppa över pärlorna om du vill.

Glutenfritt pajskal
1.5 dl kokosmjöl
1.5 dl rismjöl
1 dl mandelmjöl
3 msk strösocker
1 st vaniljstång
125 gram smör
1 msk kallt vatten

Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Dela smöret i kuber och mixa ner i mjölmixen och droppa i vattnet försiktigt under mixning. Det är inte säkert att du behöver ha i allt vattnet. Sluta när degen börjar gå ihop. Fördela ut degen i en pajform och ställ kallt 30 min. Förgrädda i 175 grader tills pajskalet fått lite färg.

Rabarberkompott
200 gram rabarber
100 gram strösocker
1 dl vatten

2 dl creme fraiche
1 st ägg
vaniljsocker

Koka ihop rabarber, socker och vatten i en kastrull. När rabarbern har delat sig, sila av överskottsvätskan.
Blanda creme fraiche, ägg och vaniljsocker. Tillsätt den avrunna rabarberkompotten. Häll ner fyllningen i pajskalet. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Tips: gör remsor av aluminiumfolie och klä skalets kanter med så de inte bränns.

Låt pajen svalna.

Frosting
60 gram mjukt smör
8 dl florsocker
en ask (175 gram) philadelphiaost

Vispa frostingen krämig. Fördela jämt över pajen.

Jordgubbspärlor
2 gr agar-agar
1 kartong (Ca 225 gram) frysta jordgubbar
mild olja

Ställ ett högt glas fyllt med en mild olja i frysen. Låt den stå minst en timme.
Ta ett paket frysta jordgubbar och tina i en kastrull. Rör om hela tiden och försök krossa dem så mycket det går. Värm försiktigt till en lös puré. Sila av jordgubbssaften, det blir ca 1.5 dl.
Tillsätt 2gr agar-agar i saften och värm i kastrull på spisen.
Ta fram den iskalla oljan och med en pipett gör du små pärlor som droppas ner i oljan. Sakta sjunker de till bottnen och stelnar något. Skölj av pärlorna i en sil under kallvattenkranen. Montera pärlorna på pajen.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara