0 event

Glimtens matdag 1.0

Vi på Glimten i grytan hänger en del på sociala medier såsom Facebook och Instagram. Där tjabbar vi mat med andra människor och blir inspirerade av andras matrelaterade saker. En idé som har legat och skvalpat ett tag var att samla ett gäng glada matnördar till en heldag och nörda ner sig ordentligt med nått matrelaterat.

Sagt och gjort, planer började skissas upp.
– Ett besök hos några matproffs vore kul!
– Jag vill ha en inhyrd kock!
– Skulle vara bra med ett restaurangkök…hmm…
– Goodiebags måste ju alla få!

Ja du förstår, idéerna sprutade och tillslut kokades alla idéerna ner till följande körschema:

09:30 Bohman & Wiberg
11:00 Le Parfait
13:00 Transport till Uppdrag Köket
14:00 Desserter med Matgeek
16:30 Cavaprovning med The Cava Lady
17:15 Matlagning med kocken Christofer Johansson
19:30 Gemensam middag

Efter några veckors intensivt arbete var allt klappat och klart. Inbjudningarna hade gått iväg och et voilá så var det dagen G – G som i Glimten. Sjuuukt taggade åkte vi in till stan och till punkt nr ett på agendan: ett besök i Bohman & Wibergs butik. Där säljer de köksattiraljer till hugande spekulanter och idag fick de in en skock matnördar som botaniserade igenom butiken från golv till tak och handlade grejer. Själv fick jag med mig en stor fin gjutjärnsstekpanna från Skeppshult samt ett skärbräde i bambu från Zwilling.

 

Med armarna fulla med kassar gav vi oss vidare till Le Parfait och deras studio. Där pratade Ulrika Ekblom och Liselotte Forslin om hur de jobbar med mat såsom fotograf respektive matstylist. Mycket intressant att få lite inblick i deras arbete. Vi fick även se när Liselotte och Ulrika gjorde en jättefin bild med lunchen som vi hade med oss (smörgås med grönsaker, grillad kyckling och Romesco-sås).

Efter lunchen drog vi sedan vidare upp till ICA Kvantum’s ”Uppdrag: Köket”. Först ut på plan var Johan Hedberg a.k.a Matgeek. Han visade oss ett par olika desserter som vi även fick bygga själv och äta, hade lite chokladprovning samt att man kunde få köpa ett ex av hans kokbok ”Smör”. Givetvis hade han med sig
sin Pacojet!

 

Cavaprovning med The Cavalady Anna Wallner och hennes man Andreas var mycket intressant och där tog paret Wallner med oss på en smakresa där smaklökarna fick översköljas av diverse olika cavasorter.

Matlagning stog näst på schemat så vår ciceron i restaurangköket var Christofer Johansson. Han hade vevat ihop en 6-rätters meny som bestod av:

  • Flädersyrad minigurka och råräka med gazpacho på ängsört.
  • Grillad grön sparris med ramslök i äggula, rostat bovete samt vilda örter.
  • Svedd rå biff från Kiplingebergshjort med granskottskräm, rabarber och röd oxalis.
  • Kallrökt torsk i bränd honung med vit sparris samt vassle i brynt smör.
  • Bränd purjolök med hemkärnat smör och rostad gröt.
  • Blodplättar med forellrom och fjällfil

För mer bilder från vår matdag, se hashtaggen: #glimtensmatdag på sociala medier.

 

Vi delades in i sex grupper och sedan var det bara att bemanna alla arbetsstationerna. Själv hamnade jag i hjort-gruppen och vi vevade ihop en fantastiskt god hjort om jag får säga det själv!

Inlagd tussilago, elda halm i köket, svedd hjort, granskottsolja, rostad gröt – ja, du hör ju hur fantastiskt det låter! Christofer hade fullt sjå med att svara på alla frågor om råvaror, tekniker osv.

Då det var många matbloggare/Instagrammare, var det extremt telefon/kameratätt kring varje uppläggning…

En goodiebag fick allihopa som var med också. Mycket uppskattat!

Så efter en heldag med mat och människor i härlig kombination, satt vi och pustade i soffan innan vår limousineservice dök upp. Tack alla härliga personer som kom på vår matdag!
Det är så himla kul och inspirerande att umgås med glada människor med samma intresse och med den där härliga glöden i ögonen! Det här lever vi på länge.

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara