0 kött

Från lammhagen till kyldisken

Det damp ner en inbjudan i inboxen om att följa med och hälsa på en lammgård i Östergötland. Givetvis hakar man på en sån liten roadtrip. Några veckor senare var vi sedan på väg från Uppsala via Stockholm och vidare ner till Hestad gård utanför Norrköping där Hubert och Liselotte Gelin driver en lammgård.

Gården tog Hubert över 1984 och övergången till får började 2007. Innan får hade Hubert dikor och tjuruppfödning på en annan gård. Fårproduktionen utökades 2010 genom byggnation av fårstallet som är godkänt för ca 300 tackor. Stallet är byggt för vårlammsproduktion och Hubert ger djuren mixat foder (ensilage, kraftfoder (korn, havre, koncentrat med protein)). Allt foder förutom koncentratet produceras på gården.

Gårdens tackor är av finullskorsningar som betäcks med köttrasbagge typ Texel eller Suffolk. Fruktsamheten ligger kring 1.75 lamm per tacka. Tackorna blir dräktiga på sommaren i juli och lamning sker i december och knappt två månader framåt. Lammen växer ca 300-500 gram per dag och är slaktmogna efter 90-110 dagar och väger då ca 40-45 kg.

I det härliga stora köket sitter vi och fikar samtidigt som Hubert passionerat berättar om livet som lammbonde. Det är väldigt inspirerande att lyssna till Hubert när han tar oss med på en snabb genomgång av lammåret, från när teaserbaggen släpps till vaknätter i stallet, från odlandet av fodret, årstidernas växlingar, problem som kan uppstå och ända fram tills när bilen går iväg med lammen till Scans anläggning i Linköping.

Efter fikat går vi ut och hälsar på i lammhuset. Några små lamm har krupit ut genom spjälorna men lämnar ändå inte stallet utan skuttar omkring i stallet och bräker. Vi går vidare ut till en stor hage där Hubert visslar in en stor skock med tackor som kommer sättande när de ser godishinken han har med sig. En härlig syn att se en hord tackor komma stormande rakt mot mig!

Efter besöket på gården åker vi vidare till Scans anläggning i Linköping som är Sveriges modernaste lammslakteri. De slaktar inte bara lamm och får utan även nöt. Då fotoförbud råder i produktionen finns det därför inga bilder därifrån. Vi får ta av oss smycken, klockor, telefoner och dra på oss en vit overall med skoskydd och hårnät. I samlad tropp traskar vi in och får en rundvandring guidad av produktionschefen Jonas. Han visar även hur man bedömer kvaliteten på det slaktade djuret som sedan ligger till grund för vad bonden får i betalt för djuren han har levererat. Vill du ha lite mer ”kött på benen” gällande kvalificering av slaktkroppar, kan du läsa mera här: Svenskt Kött

En reflektion kring slakten, eller snarare kring själva dödsögonblicket för djuret, är att jag kan tycka att alla som äter kött borde få se hur det går till på ett slakteri. Inte kanske för nån avskräckande effekt kanske, men mer för att få en större respekt för djurhanteringen och för vetskapen om varifrån maten du köper i det där anonyma plasttråget på affärn faktiskt kommer ifrån. Visst, det är inte det mest behagliga att titta på, men det gav i alla fall mig mer respekt för djuret.

Efter rundvandringen tar Benny och Uffe emot oss och lär oss stycka lamm. Var sitt halvt lamm får vi sätta kniven i och vi lär oss hur man skär ut filé, racks, stek, osv. Mycket lugnt och pedagogiskt guidar dom två herrarna oss igenom anatomin på lammet, hur man styckar och det hela slutar med att vi får delarna vakuumpaketerade och förpackade i en låda och får ta med oss hem.

 

 

Trötta, glada och inspirerade vänder vi sedan bilen norrut åker hemåt. Det kommer väl ett och annat lammrecept på bloggen vad det lider. En riktigt intressant roadtrip på det hela!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara