2 sött

The return of Cathy’s condensed coffee cream

 Hallå! Härom kvällen kom jag att osökt tänka på lite olika delikatesser som man kan förgylla sitt liv med. Nä, inte gåslever och champagne eller så, utan mer åt det söta hållet.

För ett par år sedan var vi och besökte The Scrap Lunch Project och då fick jag smak på Cathy’s condensed coffe cream som jag fick receptet på av Cathy from down under.
Hon beskrev det som en ultimat ”resternas mästare-grej” att återvinna ”gammal” mat till nått göttigt. Hur gör man då? Och vad har man det till? Själv äter jag det gärna med sked direkt ur burken…..men man kan ju alltid blanda ner det i sin hemmagjorda glass, som topping på cupcakes, eller som glasyr på sticky buns. Det är väl egentligen bara fantasin som sätter gränsen.

Ett tips, använd snabbkaffe då det löser sig bättre i den varma grädden än vanligt bryggkaffepulver.

Du behöver:
500 gram socker
1 liter grädde
50 gram kaffepulver
1 msk salt

Ta en stor kastrull (det kommer att bubbla upp/svälla ordentligt) och häll i hela klabbet. Koka upp och rör om. Låt det puttra nån halvtimme eller så under omrörning. Häll på en väl rengjord burk och skjutsa in den i kylen. Just när den är varm är den väldigt rinnig, men den blir lite segare när du haft burken i kylen över natten.

Hur länge håller den sig? Tja, ett par veckor kanske? Eller så avgör du själv medelst dina sinnen smak och doft.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Ilva
    11 april, 2015 at 07:00

    Låter gott men var är återvinnandet av rester? Skulle man kunna använda kaffesump?

  • Svara
    Ulrik
    11 april, 2015 at 07:05

    Mja, återvinnande av rester…det var mer att ta vara på nått som man hade över och som var på väg att annars bli dåligt. När vi var och hälsade på studenterna i the Scrap Lunch Project så gjorde de mat av saker som butiker och privatpersoner skulle slänga. Många saker är ju fullt ätbara även om det inte kanske går att sälja i butiken. Det slängs för mycket mat i Sverige.

  • Svara