0 sött

Punschpraliner

Vi följer väldigt många personer på Instagram. Alla är foodies på ett eller annat sätt. Vissa dagar bläddrar en förbi hundratals bilder utan att fastna för någor speciellt. Andra dagar släger en allt åt sidan som en håller på med för att börja följa ett recept. Så blev det igår. Då såg jag Petras bild på punschpraliner. Jag bara visste att jag måste göra punschrapraliner. NU. Mycket nöjd med resultatert delar jag här med mig av finfint godis att ge bort i påskägget. Tycker att ni ska kika in hos Petra som driver bloggen 175grader och titta på fler av hennes recept. Ni kommer hitta något ni gillar – det lovar jag. Tack Petra för att jag får dela receptet!

Punschpraliner 40–45 praliner

Ingredienser
300 g strösocker
50 g glykos
0,75 dl vatten
2 msk punsch
Lite florsocker
150 g mörk choklad av god kvalitet
Strössel (nonpareille)

Gör så här
Vispa ihop vatten och strösocker i en liten kastrull. Sätt kastrullen på spisen och låt koka på medelsvag värme tills sockret löst sig.

Tillsätt glykosen, lägg ett lock på glänt och låt koka tills smeten når +120 °C.

Ta omedelbart kastrullen av värmen och häll över smeten i en värmetålig skål. Tillsätt punschen och rör om. Låt sockersmeten svalna en liten stund. Arbeta den sedan med en träslev elle rmed elvisp tills den blir tjock och vit. Stänk några droppar vatten över ytan och låt svalna helt.

Pudra lite florsocker över handflatorna och rulla smeten till två cirka 1,5 centimeter tjocka rullar. Skär rullarna i cirka 1 cm breda bitar och rulla dem till kulor. Ställ kulorna på ett bakplåtspapper och sikta florsocker över dem. Låt vila ungefär en timme eller tills en svag skorpa har bildats på ytan.

Temperera chokladen om du vill, annars smält den i vattenbad eller i mikron. Borsta bort så mycket florsocker som möjligt från pralinerna. Doppa dem en i taget genom att sätta dem på en gaffel som snabbt sänks ner i chokladen. Låt dem glida av gaffeln ner på ett bakplåtspapper. Det kan vara bra att ha en extra gaffel eller tesked till hands så du försiktigt kan putta av dem om de inte vill lossa. Strö strössel över dem och låt stelna i rumstemperatur. Förvara pralinerna i kylskåp, men ta gärna ut dem en stund innan de ska ätas så kommer smakerna fram bättre.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara