0 vego

Pizza med päron, gorgonzola & valnötter

Pizza är en av de saker som jag i princip aldrig gillar när man köper det. Värdelösa ingredienser och processad ost som man alltid får på tok för mycket av. Dessutom finns det aldrig de tillbehör som jag gillar mest. Egengjord pizza är dock något helt annat. Smidigt att göra och jag kan välja bra råvaror att ha på. Fänkålssalami, lufttorkad skinka eller sardeller är bara några favoriter att ha på. Denna gång blev det en trevlig variant med päron och två sorters lagrad ost.

Ingredienser till två plåtar

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl

En burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 liten gul lök
Smör
1 pressad vitlöksklyfta
1-1,5 tsk socker
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
Salt 
Svartpeppar
100 gram rejält lagrad gorgonzola
2-3 päron 
1,5 dl riven Comté
0,5 dl rostade och hackade valnötter

Gör så här

1. Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
2. Pudra i mjöl lite åt gången. Spara lite till utbakning. Låt jäsa i ca en halvtimme. 
3. Hacka löken och fräs den mjuk i lite smör. Pressa i vitlöken. 
4. Häll i resten av ingredienserna och låt småputtra lika länge som degen jäser. 
5. Kavla ut degen på två plåtar och fördela tomatsåsen jämt över degen. 
6. Skiva päronen (inte för tunt) och fördela ut dessa tillsammans med osten och de rostade valnötterna.
7. Fördela sedan den rivna osten över pizzan.
Grädde på 250 grader i ca 5-10 minuter. Servera med färsk rucola. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara