0 kött

Lahamcun

Fick ett recept av en väldigt matintresserad kollega idag. Receptet visade sig vara en redig laddning av lahmacun. Efter att ha googlat lite andra liknande recept och läst diverse olika kommentarer kring recepten och dess ursprung, insåg jag direkt att jag inte ska uttala mig huruvida receptet kommer från nått visst land eller kultur då det verkar som en väldigt infekterad historia.
Jag tycker inte man behöver blanda in religion eller politik i sin matlagning. Det blir lätt så bitter eftersmak då. Ät och njut istället!

Du behöver
1 kg lammfärs
1.2 kg tomater
300 gram persilja
10 klyftor vitlök
7 st paprikor
3 st spetspaprikor
150 gram paprikapuré
paprikapulver
salt och peppar
olja

citron
mynta

Mixa alltihopa utom citron och mynta, blanda i en stor skål. Smeta ut tunt på tunna bröd, t ex libabrön eller tortillas. Grädda i ugnen på 275 grader i några minuter tills det fått fin färg. Ät med pressad citron och mynta.
Vill man ha mera textur, kan man hacka grönsakerna i stället för att mixa dem. För mer hetta adderar du chiliflakes. Jag serverade även med lite strimlad rödlök. Det går nog att göra rätten helt vegetarisk om man skippar lammet och drar i lite andra grejer istället. Kanske lite finhackad squash eller liknande?

Det räcker nog ledigt till 10-15 personer så vill man ha mindre mängd är det bara att skala ner.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara