0 kött

Kalvfärsbullar med gräddsås & kokt potatis

Vissa recept är trender som kommer och går medan vissa är klassiker som består. En av klassikerna i mitt hem är kalvfärsbullar med persilja. Det åt man hos mamma och det åt man hos mormor. Det vette tusan om man inte åt det hos kusinerna också.

Kalvfärsbullar är väldigt enkelt att göra och är en sån där klassiskt svensk husmansrätt som bara har en huvudkrydda. I detta fall persilja.

Ingredienser till 4-6 personer
500 gram kalvfärs
1 ägg
3 msk ströbröd
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl finhackad slätbladig persilja
Salt & svartpeppar
Smör till stekning

Sås
1 msk röd- eller svartvinbärsgelé
1 dl vispgrädde
en skvätt flytande kalvbuljong
Ev. lite maizenaredning

Gör så här 
1. Blanda grädde och ströbröd i en bunke.
2. Lägg i kalvfärsen och rör ihop.
3. Knäck i ägg och salta & peppra.
4. Finhacka persiljan och blanda i.
5. Forma köttbullar modell större och platta ut så att de blir lite ovala.
6. Stek kalvfärsbullarna så att det får lite stekyta (ska inte bli genomstekta)
7. Lägg över de färdiga bullarna i en kastrull.
8. När du stekt alla så häller du i ett par deciliter vatten i kastrullen och låter bullarna puttra.
9. Ta upp bullarna och sila ner skyn i en kastrull.
10. Låt såsen koka upp med grädden och lite kalvbuljong. Red med maizena.
11. Smaka av med gelé, salt & svartpeppar.

Servera med en sallad, ättiksgurka & en klick gelé.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara