2 tips & trix

Grönhydrater


Förra veckan var jag på inspirationskväll på Uppdrag Köket i Uppsala. Äntligen lyckades jag lägga vantarna på två biljetter. Typiskt nog fick jag gå själv på dessa biljetter när första tilltänkta sällskap VAB:ade, nästa sällskap blev sjuk och när panikinbjöd min bror en timme innan så skulle han jobba över. Blev bra ändå. Temat var ’grönhydrater’. Kvällen inleddes med en drink på äppeljuice, spenat och torkad mynta. Den tog liksom ton för kvällen, kändes mycket nyttigt, boostigt men framförallt god.

ICA Gott liv är en produktserie som saluförs med mindre salt, socker och fett. Och det var ur detta sortiment som kvällens kock Anna Lenman från Kreative Gastronomiska Byrån hade utgått ifrån när hon komponerade kvällens meny. I serien finns blomkålsris (riven/finhackad blomkål) zuccnipasta (hyvlad zuccini), vegopytt  (morot, sötpotatis, kålrot och palsternacka) men också salladsmixer som lätt kan göras till gröna drinkar. Kaija och Anna som driver och jobbar på Uppdrag Köket berättade om sin syn på det här med att mat ska gå snabbt. För folk är aktiva, jobbar mycket och vill ha snabba lösningar det är helt enkelt ett vardagspussel som ska lösas. Men hur ska man få det nyttigt också? Snabbmat behöver inte var likställt med onyttig mat. Med färdigformade grönsaker och vegetariska rätter som falafel kan maten bli mer varierad och nyttig även om man har bråttom. Det är en trend att tänka på vad vi äter, och vi delar mycket av det vi lägger på tallriken på Instagram och Facebook. Vi tränar och lever sunt. I och med den här trenden har också efterfrågan på lågalkoholdryck och alkoholfritt ökat. Det här är synnerligen intressant. För hur många gånger har man inte stått där som chaufför, eller när man var gravid, eller bara inte är sugen på alkoholens nersida men vill smutta på något som inte är vatten eller läsk? Jag säger hurra för större utbud av alkoholfritt som smakar bra. De tips som jag fick lite snabb med mig var följande: 

ICA har även lanserat ett vatten smaksatt med Rieslingdruva. Denna fick vi givetvis smaka på till maten och ja, helt klart ett bättre alternativ till bubbelvatten på flaska, främst för att den hade små bubblor men också för att smaken var diskret och inte söt.
Några andra saker som nämndes var matsvinn. Lukta, smaka, känna, sen avgöra om det var bra eller dåligt. Men också att maten ska få oss att tända till lite! Se till att ha bra bassaker hemma. Anna Lenman berättade att hon alltid har hemma: lök, vitlök, morötter, citron och färska örter.
Det här med färdigmat då, jag tycker att det är ok om rätterna inte innehåller en massa onödiga tillsatser. Som den inkokta laxen de har, det är verkligen bara inkokt lax som vakuumförpackats. Grönsakerna som är skurna och förpackade: det är bara grönsaker, inget annat. Sen kan det kanske kännas lite onödigt att köpa färdighyvlad zuccini, men ibland bättre att få med i sig bra mat trots tidsbrist än att äta dålig snabbmat. Vad säger ni? Serien fyller i alla fall en funktion i vårt hyperaktiva samhälle. Upp till dig att ta ställning. Om inte annat går det att inspireras av det som bjuds och sen göra sin egen variant av det.
Kvällens godaste var förrätten: sesamrullad sashimi på Salmalax med råkost, smetana smaksatt med wasabi och tamaridressing till. 

Men utöver det serverades det: 
Färgglad salad med falafrl, ört- och citronkryddad vegopytt samt yoghurtkräm
Majskyckling med blokålsris kokat i koksmjölk och röd curry, picklad zuccini- och morotspasta
Rawchokladmousse på banan och avokado med färska hallon och blåbär

Innan jag åkte hem gick jag in på Kvantum och handlade. Skulle ha fyra fem saker med mig hem var tanken, men listan hade utökats under inspirationskvällen och väldigt mycket mer fick följa med. Främst frukt och grönt var det som adderades till handlingslistan. Sen åkte jag hem mätt och belåten och var faktiskt behagligt mätt till förmiddagen dagen därpå.
Grönt är banne mig skönt!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  KarinW
  5 mars, 2015 at 07:49

  Klokt det där med mera grönt för det gillar jag men de där tjocka gröna drinkarna har jag lite problem med, du kanske kan lära mig där i slutet på april ;-)?
  Ha det fint/ Karin

 • Svara
  Karin
  30 mars, 2015 at 22:36

  Hej, ledsen för sent svar. Men ja, vi pratar mer om det då! Vi ska ju tom vara där inspirationskvällen var så de vet också preciiiis hur drinken ska tillredas. Ha dtet fint! Ses!

 • Svara