5 fågel/ grill

Grillad kyckling – spatchcock style

Jag tycker om att grilla kyckling, speciellt hel kyckling. Här får du lite tips på hur jag gjorde spatchcock kyckling – jag översätter det till fjärilskyckling.

Jag tänkte göra en söndagsgrillning och grilla två stycken hela kycklingar. Den ena ”som vanligt” på rotisseriespettet och den andre tänkte jag prova ”spatchcocked” vilket egentligen bara är en uppklippt kyckling som man tryckt ut alldeles platt.

Vilken sida ska man klippa upp kycklingen på då? Som du ser på bilden till höger klippte jag upp på bröstsidan. Så här i efterhand kan jag meddela att det fungerade utmärkt även om jag tror att man egentligen ska klippa upp på ryggsidan. Nåväl, provar du den ena eller andra sidan så tror jag inte det spelar nån större roll faktiskt..

De båda pippifåglarna fick först bada 1.5 dygn i en brine/saltlag som jag gjorde så här:

Häll fyra liter vatten i en kastrull. Tillsätt 4 dl salt, 5-6 lagerblad och massor med svartpeppar. Koka upp, låt svalna och sänk sedan ner kycklingarna i lagen. Ställ svalt över natten dagen innan grillning. Mina fick stå lite längre, 1.5 dygn så jag tror det gjorde det lite väl salt. Max ett dygn skulle jag säga, alternativt dra ner på mängden salt.

På grilldagen tar man sedan och förbereder grillen för indirekt grillmetod innan du langar på din delade kyckling. Kycklingen har jag kryddat med en blandning av paprikapulver, svartpeppar och grillkrydda.

Grilla indirekt med lite rökved tills innertemperaturen är 82 grader vid benet. Då är kycklingen klar.

Ät och njut av en god och saftig kyckling!

Du kanske också gillar

5 kommentarer

 • Svara
  Magnus Fridsell
  30 mars, 2015 at 22:36

  Ett väldigt bra trick för att få matlådor till nästkommande vecka har varit att laga kyckling. Jag är Sollentunas Charlie "Bird" Parker vad gäller kyckling; jag har alltid älskat det. Barnen däremot gillar det INTE! Nu är det så att den stackars kycklingen inte bara mulat, den är uppäten in till benen. Ungarna åt som galningar, lilltjejen var helt salig! Vad gäller saltet: jag körde knappt ett dygn och det blev även i mitt fall i saltaste laget, jag tror jag ska halvera saltmängden nästa gång istället! Tack för super recept!

  Hälsningar

  Magnus

 • Svara
  Magnus Fridsell
  30 mars, 2015 at 22:36

  Nu ligger det en sterbad Bjärekyckling i saltlag i en gryta ute på trappen. Imorgon kväll ska vi grilla den stackarn. Risotto till…

  Trevlig helg!

  Magnus

 • Svara
  Magnus Fridsell
  30 mars, 2015 at 22:36

  Det här blir min helggrillning! Saltlagen var spännande, det ska jag också testa. Finns det annat än kyckling som du rekommenderar att lägga i lag innan grillning?

  Hälsningar

  Magnus (och grattis till nya jobbet förresten!)

 • Svara
  Ulrik
  31 mars, 2015 at 06:46

  Tjenare Magnus! Kul att du gillade det! Alltid roligt med feedback! Är nog benägen att hålla med om att det vart lite i saltaste laget. Jag funderar dock om det är saltmängden eller tiden i badet som avgör mest. Jag kollade runt med lite andra grillnördar och koncentrationen verkar stämma. Jaja, strunt samma. Nästa gång gör jag nog kanske på halva saltmängden mest för att jämföra.

 • Svara
  Ulrik
  31 mars, 2015 at 06:49

  Tjenare Magnus! Jag ska kolla runt lite. Saltlag/rimning av kött gör jag inte varje dag direkt. Det första jag kommer på är rimning av fläsksida. Den får sedan saltas ur (ligga i bara kranvatten som byts med några timmars mellanrum) och som sedan kallröks i 20-30 grader i jättelänge, typ 15-20-25 timmar nånstans. Skivas tunnt och voilá – hemmagjord bacon!

 • Svara