0 kött

Friterade majonnäsbollar med smak av chili och bacon

Friterade majonnäsbollar? Mina artärer skrek NEEEEJ!! när jag läste ett inlägg på Facebook där en kompis pingat mig om nått matprogram han hade sett. Det lät lite fantastiskt för en som gillar majonnäs och frityr.

”Tittat på amerikanska mat-tv-program och det serveras friterad majonäs. Jag känner stickningar långt ner i vänsterarmen bara av att få veta att något sådant existerar. Ping Ulrik.”

OK, challenge accepted.  Med skräckblandad förtjusning springer jag till köket och börjar med att veva ihop en dubbel sats majonnäs.

Majonnäs

4 st äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk citronsaft
rapsolja
salt
peppar

Blanda ägg, vinäger, senap och citronsaft. Ta sedan fram stavmixern och blanda ihop ordentligt. Tillsätt oljan i en tunn stråle medans du vispar. Efter ett par dl olja borde majonnäsen vara tjock, ljus och fin. Smaka av med salt och peppar.

För att förgylla dessa artärkloggande bollar ännu mer tog jag och hackade i en hel röd chili samt ett paket stekt bacon (finskuret) ner i majonnäsen. Rör om ordentligt och ställ sedan din chilibaconaisse i frysen.
Där får den stå några timmar tills den blivit lagom hård.

Slå på fritösen och ställ den på maxvärme.
När majonnäsen stelnat något så tar vi ut den ur frysen och tar fram glasskopan. Tälj ur fina bollar med skopan och lägg dem på en tallrik.
Först rullar du bollen i lite vetemjöl, sen doppar vi dem i en skål med vispat ägg/mjölk, sen rullas bollen i panko-ströbröd. Hit fram kan bollarna förberedas och frysas.

Fritera bollarna tills de blivit lagom frityrbruna. Servera genast.

När jag skar upp en boll så rinner det geggiga innehållet ut. Frasigt skal med majonnäs-chili-bacon-gegga innuti. Försiktigt smakar jag och det smakar rätt så gott faktiskt. Men jag tror det räcker med en boll per person. Ingen mat för Beach 2015 kanske, men lite roligt att i alla fall ha provat.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara