2 grill

Ditt perfekta naanbröd

Jag såg en post på min FB som Nigella Lawson hade gjort angående kombinationen naan och pizza och genast tänkte jag att ”det där måste jag prova”. Vad heter det då? Naan+pizza=nizza? Paan? Pizznaa?

När man bakar naan är det en del teknik. Jag har som bekant provat ett antal olika tekniker:

– i min hembyggda tandooriugn (lätt att det blir lite för bränt)
– i gjutjärnspanna över grillen (perfekt resultat)
– på heta stenar på indirekt värme i grillen (lite mer som pitabröd då de sväller upp)

och den teknik som jag tycker ger absolut bäst resultat är gjutjärnspannemetoden. Jag vart så himla nöjd första gången jag provade den metoden (som jag för övrigt hittade på YouTube) så den metoden är det jag kör på nu för tiden. Låter som jag bakar naan varje dag, men riktigt så kul ska vi inte ha det…

Vänster: stekpanna, ovan: tandoori, höger: indirekt grill

Du behöver
1 st ägg
330 gram vatten
200 gram mjölk
5 gram torrjäst
100 gram strösocker
1000 gram mjöl

Blanda ägg, socker, mjölk och jästen i en bunke. Vispa ihop ordentligt och låt vila en stund.
Häll mjölet i en hushållsassistent eller i en stor bunke. Blanda mjölet med äggblandningen och vattnet. Du får nu en halvkletig deg. Du behöver inte bearbeta länge, nån minut räcker bara så degen går ihop.

Lägg degen i en bunke och täck med plastfolie. Låt jäsa framme på köksbänken i ett par timmar. Sen tar du och smörjer in händerna i lite olja och trycker ner degen. Täck igen och ställ in i kylen tills morgondagen. Är du sugen på naan får du alltså vänta tills imorrn….gaaaah!

Ta ut degen ur kylen och häll upp lite mjöl i en låg skål. Ta en näve deg och vik in den i sig själv upprepade gånger. Den här videon visar ungefär hur man kan göra.

När du har degbollarna på plats, lägger vi dom på en skärbräda eller liknande, täcker med plastfolie och låter jäsa i ett par timmar till.

Sen när det är dags att baka ut naanbröden så tar vi en boll, rullar den i lite mjöl och kavlar ut. Sedan penslas ovansidan med lite olja innan den läggs på naankudden (ihoprullad kökshandduk) med oljiga sidan nedåt. Gör inget om kökshandduken på kudden blir oljig, in i tvättmaskinen bara efter baket. Oljan gör att brödet inte kletar fast på kudden samt att i fallet med stekpannan så bubblar degen upp sådär fint. Kudden behövs för att slå fast brödet inuti tandooriugnen då den ytan är välvd.

Sen när degen ligger på kudden med oljiga sidan nedåt tar du och penslar på lite vatten på ovansidan (den sida som brödet fäster mot tandooriugnen alltså). Vattnet gör att brödet fastnar bättre.

Gjutjärnspanne-varianten:
Pensla olja på ena sidan degplattan och vatten på den andra. Vattnet gör att degen fastnar i pannan vilket är bra då du ska vända upp och ner på stekpannan.

Förvärm en stekpanna över gas/eld. Sen klämmer du fast degplattan i pannan. Ställ pannan (rättvänd) på grillen och vänta tills du ser att degen börjar få små knottror på ytan. Då vänder du upp och ner på pannan och håller den över glöden tills den fått fin färg. Pannan hålls ca 1-2 dm över lågan och rörs i ett cirkelformat mönster över lågan tills naanbrödet fått fin färg.

Tricket är hög temperatur, olja på ovansidan brödet och vattenpensling som fästvalla. Mycket teknik när det gäller naanbrödsgräddning alltså. En mycket bra metod då de flesta nog har tillgång till en gjutjärnsstekpanna, en grill och lite tålamod.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Anonym
  11 mars, 2015 at 21:02

  Låter som nåt att prova! Men vad är en naankudde???

 • Svara
  Ulrik
  11 mars, 2015 at 21:04

  Ooops, glömde visst bort att förklara det. Det är en kökshandduk rullad till en liten boll som jag använde tidigare för att trycka fast naanbröden i min tandooriugn. Funkar bra att använda naankudden när man trycker fast de i gjutjärnspannan också.

 • Svara