0 fisk/ grill

Varmrökt röding

Det är ju lite speciellt att köra en vintergrillning tycker jag nog allt, även om jag grillar året runt. Just elden och mörkret är nått rituellt över kan jag tycka. Det är ju så gött att bara sitta och fån-glo rakt in i en sprakande brasa, kanske har det med reptilhjärnan och det ursprungliga att göra med på nått vis.
Idag vart det nyfiskad röding…som jag fiskade upp….ur fiskdisken på Kvantum!


Du behöver
Ett stycke färsk, urtagen röding
Grovsalt
En lime
Enris

Tänd grillen och lägg briketterna på ena sidan så du har halva grillytan utan briketter under. Rökningen sker indirekt, dvs glöden åt ena sidan och det som ska varmrökas åt andra sidan. När briketterna fått fin glöd så är det dags att langa på fisken.

Fisken har jag preppat med att generöst salta med grovsalt invändigt och utvändigt. En lime har skivats och fodrat insidan tillsammans med en enekvist.

För att inte fisken ska fastna i grillgallret tar jag och gör ett foliegolv som jag lägger mellan fisken och gallret. Folien har jag hackat en massa hål i för att röken ska kunna komma åt på undersidan också.

På med fisken och några enekvistar på glöden. Sen på med locket och vänta. Det tar nånstans kring 20-25 minuter tills fiskens innertemperatur har uppnått 50 grader. Då plockar jag av den och låter den vila en stund på köksbänken under lite folie. Servera och njut av hemrökt röding!

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara