0 plock

Pankofriterad bocconcini

Häromdagen var jag äntligen på besök hos den nordligaste buffelmozzarellaproducenten – Ängsholmens Gårdsmejeri! Lockad av säsongens första mozzarella åkte jag dit – rakt ut i skogen efter Harbovägen från Björklinge sett. Inte så långt för min del då jag bor strax söder om Björklinge.

Jag fick mig en rundvandring på gården av pappa Pontus där vi pratade om bufflar, våra respektive växthusprojekt (hans med aquaponics-system (fiskodling och växtodling i samma system) som jag vart lite imponerad över, vill också ha!), klappade jättesöta veckogamla små bufflar och givetvis smakade på gårdens produkter – buffelsmör, mozzarella, yoghurt och ost.

Linda och hennes föräldrar har en hel hoper med vattenbufflar som härjar omkring i skogarna och ängsmarkerna kring gården. Just för tillfället står de dock och myser i ladugården. De får vänta tills buffelsläppet i början på maj innan de får komma ut på bete igen.
Lindas pappa berättar massor om bufflarna, bland annat om reflexen som gör att bufflarnas näsborrar täpps igen av några skinnflikar så fort de får vatten på nosen. Utmärkt om man som vattenbuffel gillar att dyka i närmsta sjö.

Läs mer om Linda, mejeriet och bufflarna här på hennes blogg: Mozzarellabloggen.

Linda hade dagen till ära tillverkat lite specialmozzarella – bocconcini – små äggformade mozzarellabitar som jag köpte med mig hem, tillsammans med ett paket buffelsmör, en förpackning buffelyoghurt och ett paket byknäcke från grannbyns gårdsbageri.

Väl hemma vart det en knäckemacka med buffelsmör som jag knaprade i mig samtidigt som jag funderade på vad jag skulle tillaga med mozzarellan. Tipset från Linda var att göra pankofriterad mozzarella eller varför inte ha på pizzan eller bara helt sonika äta som den är.

Jag föll för frityrvarianten så fram med fritösen. Här ska friteras mozzarella!

Du behöver
mjöl

2 ägg
1 dl mjölk
pankoströbröd
Provencalska örter
vitlökspulver

Starta fritösen.
Häll upp mjölet på en tallrik.
Häll i äggen och mjölken i en skål. Vispa ihop.
Häll i panko, örter och vitlökspulver i en annan skål. Rör om.

Först rullar du bocconcinin i mjölet, sen doppar du dem i äggsmeten och sist rullar du dem i pankoblandningen innan du friterar dem i 4-5 minuter. Ta upp, droppa av och servera genast. Mozzarellan är härligt geggig innanför det knapriga skalet. Ojoj, mycket mumsigt!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara