0 vego

Nudlar med blandade grönsaker

Ibland sneglar jag lite på nån av mina personliga favoriter i mat-teverutan. Jag ser förvånansvärt lite på mat-teve. T ex ser jag inte alls på nått av alla tävlingsprogram (Mästerkocken, Hela Sverige bakar eller annat program). Just tävlingsmomentet ogillar jag av nån anledning. Däremot tittar jag gärna på Leila Lindholm, Per Morberg eller som den här gången – Jamie Oliver. Jamie har en stil och engagemang som jag gillar.

Idag vart det en vegetarisk rätt hjälpligt inspirerad av Jamie Oliver’s ”hungover noodles”. Det här är min variant.

Du behöver:
ca 500 gram broccoli
ett paket risnudlar
4 st ägg
1 st huvud salladskål
1 st förpackning (ca 250 gram) sockerärtor
1 msk sesamolja (eller mindre, sesamolja smakar förbaskat mycket tycker jag)
3 msk champagnevinäger
2 msk soya
en bit riven ingefära
en pressad vitlöksklyfta
svartpeppar
Rapsolja
Tabasco

Slå på en stor kastrull med saltat vatten och låt koka upp.
Slå i en ordentlig slurk rapsolja i en stekpanna. När oljan är het knäcker du ett ägg och friterar ägget tills det stelnar lagom mycket. Gulan får gärna vara lite rinnig. Ta upp ägget på en tallrik. Fortsätt med de tre övriga äggen.
Blanda ingefära, vinäger, soya, sesamolja och vitlök i en stor skål. Jag tog min fruktskål som jag släpade hem på en oändligt lång flygresa från Djerba via Sfax, Tunis, Copenhagen och Estocholmo innan jag landade i hemmets lugna vrå. Blanda ihop dressingen ordentligt.
Choppa salladskålen grovt och hysta ner i det kokande vattnet. I med nudlarna och broccolin också. Låt koka 3 min. Hysta ner sockerärtorna och koka 1 min till. Dränera av vattnet och blanda ihop grönsaker och nudlar i din skål med dressingen. Veva runt ordentligt och servera direkt. Toppa med ett ägg där du petat sönder gulan så den rinner så där härligt ner i maten. Stänk på lite Tabasco.
Sådärja, det vart väl en hygglig middag. Räcker till ganska många skulle jag tippa på också – säkert 5-6 stycken.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara