0 fisk

Mustig fiskgryta med chili & saffran

Det bästa med västkusten är nog ändå åtkomsten till riktigt bra fisk. Och dessutom till bättre pris än i min tidigare bostadsort, Uppsala. Härom dagen storhandlade vi på Willys i Gamlestaden (Alelyckan) och där finns en så otroligt bra fiskbil. Den här gången sa jag att jag skulle göra fisksoppa varpå personalen slängde fram två fina spillbitar Hälleflundra för 99/kg. Taget, sa jag! Hälleflundra är ju liksom a good as it gets i fiskväg. Kan vända vilken fiskhatare som helst, då konsistensen drar lite åt kycklinghållet. Vi slog även till på Koljafilér ssom jag tycker är ett trevligt alternativ till torsk, då koljan är lite fastare än torsken. Ska du panera fisk så är koljan att föredra framför torsken.

Denna gryta skulle må bra av musslor också, men det blev det inte denna gång!

Ingredienser

500 gram Hälleflundra
300 gram Koljafilé
150 gram Lax
3 schalottenlökar
1 flaska torrt vitt vin (knappt)
2 vitlökar
1 fänkål
En halv kruka hackad timjan
2 msk olivolja
8 morötter
1 röd chili, hackad (med frön)
1 msk tomatpuré
0,5 gul paprika
0,5 röd paprika
2 msk flytande fiskfond
1 burk krossade tomater
1 msk socker
1 paket saffran

Räkor till topping. Jag brukar inte ha räkorna i den varma soppan eftersom jag tycker de blir för sega och tråkiga.

Gör så här

1. Hacka vitlök och schalottenlök och fräs i olivoljan.
2. Hacka timjan och lägg i när löken blivit mjuk.
3. Häll i tomatpuré, hackade morötter, hackad fänkål och chili. Fräs en stund.
4. Häll på saffran och lite vin pö om pö.
5. Ha i fiskfonden, krossade tomater och socker och låt grytan puttra vidare.
6. Fortsätt att späda med vinet och lägg i den hackade paparikan.
7. Låt grytan småsjuda när du lägger fisken. Låt sjuda ett par minuter innan servering.

Glöm inte räkorna på toppen!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara