0 sött

Maränger med saltkola

Våren för två år sedan låg jag hemma sjuk en vända och allt var bara blä. Då kom bloggkollegan Ulrik över med gudomliga lakritsmaränger. Och nybakade baugetter. Och chokladkaka med lakrits i. Och kardemummayoghurt. Jag blev nog frisk på en gång faktiskt. De där marängerna etsade sig fast och i lördags insåg jag att jag hade lite för mycket äggvita hemma för att kunna försvara något annat än just bakning av maränger. Sagt och gjort. Jag gjorde en laddning av lakritsmarängerna men gjorde också en variant med saltkola. Saltkolemarängerna serverades med vaniljglass, hallon och blåbär som dessert. Segt, gott, sött, gudomligt. Punkt.

Saltkola gör du så här: 
75 g mjukt smör
50 g farinsocker
50 g vanligt socker
50 g sirap
125 ml grädde
0,5-1,5 tsk salt (jag tog 1 tsk)

Koka ihop allt utom saltet. Låt koka försiktigt i c:a 5 minuter. Det ska vara en hyfsat lättflytande sås. Smaksätt med saltet. Låt svalna något.

9 st stora maränger:
1,5 dl socker
3 äggvitor
0,5 dl vatten
1,5 dl socker

Vispa äggvitan till fluffigt skum, vispa i första mängden socker.
Koka upp den andra mängden socker och vatten till +118 °C, vispa sen i sockerlagen i den första äggsmeten. Vispa tills smeten svalnat något och är glansig.

Klicka ut nio maränger av smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg en klick saltkola på varje maräng och vrid runt lite. Försök hålla formen på marängen trots vridandet. Grädda i ugnen på +130 °C i c:a 40 minuter. De ska vara hårda på utsidan men mjuka inuti. Låt de svalna innan servering. Blir det kvar (antagligen inte) kan du förvara dem i en lufttät burk ett par dagar.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara