0 skaldjur

Klassisk räksmörgås med aioli & citron

Som nyinflyttad i Göteborg så har ju en av de viktigaste webbsidorna blivit räkpris.se. Den räknar ut genomsnittspriset på räklådorna på Göteborgs fiskeauktion och vad det förväntade priset landar på ute i handeln. För det mesta så stämmer det kanska bra. I alla fall får man en fingervisning. Härom veckan så var priset på färska räkor 89 kr/kg. Nästan löjligt lågt och osannolikt billigt för någon som är uppvuxen på östkusten.

Sagt och gjort så slog jag till på en hel del räkor för att ha till lunch på helgen. Ja, det låter knäppt men för det låga priset så behöver det inte bli så högtidligt med räkor. En av sakerna jag gjorde var en klassisk räksmörgås. Skagenröra i all ära men det är ännu godare med räkor naturella med en klick aioli till. Uppgradera brödet från formbröd till ett saftigt Levin-bröd så har du dig en lyxig och enkel lunchmacka!

Ingredienser till två stadiga stadiga lunchmackor

300 gram färska räkor
2 klyftor citron
Ett par dillkvistar
2 skivade kokta ägg

2 äggulor
1,5 dl rapsolja
1 normalstor pressad vitlök
Flingsalt
Knivsudd svartpeppar
1 krm citronsaft

Gör så här

1. Hårdvispa 2 äggulor och tillsätt försiktigt försiktigt en stråle olja.
2. Fortsätt så tills du ser att aiolin tjocknar.
3. Fortsätt tills oljan är slut.
4. Pressa i vitlöken.
5. Salta och peppra och häll i citronsaften.
6. Skala räkorna.
7. Bred ett tunt lager aioli på en skiva surdegsbröd.
8. Lägg på räkorna och det skivade ägget, avsluta med en rejäl klick aioli och garnera med dill.

Servera med ett gott öl och klyfta citron. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara