0 grill/ kött

Flankstek fajitas

I helgen var vi och storhandlade mat. Fick då tag i en fin bit flankstek till bra pris (kort datum) så det vart till att styra om middagsplanerna och grilla flanken istället. Jag tycker det är lite kul att prova andra styckningsdetaljer än de som man är van vid. Flankstek har jag gjort nån gång tidigare, men inte som fajitas.

Först blandade jag en rub och fyllde upp min nyinköpta kryddburk. Schysst kryddströare köpt för 69 spänn på Clas Ohlson. Väldigt praktisk och ger en fläkt av amerikansk diner tycker jag. Mycket nöjd.

Ta fram flanken och se om det är nått att putsa bort. Ibland kan det vara lite hårt fett som jag skär bort. Flanken grillar jag hett och fort så då hinner inte fettet omvandlas till nått göttigt på samma sätt som när man grillar t ex en brisket. Därför skär jag bort det.

Såsen gör du enkelt på följande sätt:
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
2-3 msk majonnäs
några matskedar av rubben

Blanda ihop väl. Smaka av, kanske behövs lite mer rub. Såsen kan med fördel förvaras i en sån här behändig såsflaska. Finns även den på Clas Ohlson att köpa. Eller annan butik för den delen, t ex Bagaren och kocken.

På med rubben och sen får den vila lite innan jag langar på den på grillen. Grillen har jag förberett med ett skorstensrör med briketter som tänts och när det är fin, het glöd lägger jag på gallret. Gallret får eldas på en stund så det blir ordentligt varmt innan jag går på med grillborsten och borstar rent.

På med flanken, på med locket och igång med timern. Kör på fem minuter, vänd och sen fem minuter på den andra sidan också – det borde räcka. Struntar i att mäta innertemperaturen den här gången. Sedan tar du av flanken från grillen och slår in den i lite folie.

Under tiden flanken vilar lite så bakar du ut majstortillas och gräddar på dem i torr stekpanna. Gör några extra, man vet aldrig ifall man vill ha nån till. Ifs är dessa rätt mäktiga så en kanske räcker. Eller två.

Sen skär du upp flanken i tunna strimlor. Tänk på att skära tvärs över fibrerna! Sen bygger du din fajitas med nygräddat majstortillabröd, salladsblad, tomatskivor, picklad rödlök, flankstek och sås. Vik ihop din fajita, ät och njut. Sjukt gott eller hur? Kanske tar du en till….okynnesätande…det är ju så gott!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara