0 sött

Cava och semlor

Det är inte varje söndag som det dricks Cava mitt på blanka eftermiddagen. Inte heller händer det alltför ofta att det spelas in Cava-TV hemma. Idag var det i alla fall premiär för det. Gör inget om det hände igen kan jag lova. Glimten i grytans vän Anna Wallner, också känd som Cava Anna, hennes man och barn var över i eftermiddags och spelade in ett avsnitt till kommande vecka. Det handlade om vad man kan dricka till semlor. Jag hade bakat semlor och TV-teamet hade med sig Cava. Ni kommer kunna se avsnittet på Cava TV på tordag där Anna och jag mumsar semlor och dricker bubbel i hejdundrande fart. På Annas blogg kommer ni kunna läsa mer om de olika Cava-sorterna också.

Men hallå, recept på semlor tänker ni. Ok, jag kör på vanlig bulldeg och gör små bullar av det.

Till semmelbullar som räcker till många:
150 g smält smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
2 tsk mortlad kardemumma
12-14 dl vetemjöl special
grädde
mandelmassa
kardemumma
florsocker
Smält fettet och i med mjölk, ska bli fingervarmt. Smula i jästen i hushållsmaskinen, häll i degvätskan, socker, salt och kardemumma. Pyttsa i vetemjöl efter hand. Inte allt nu. Tänk kladdigt! Låt maskinen bearbeta degen i 10 minuter. Låt sen degen jäsa i 30 minuter.  Forma så stora/små bullar du vill ha till dina semlor. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk, innan det är dags för ugnen. Grädda i c:a 8 minuter på +220 °C. 
Till serveringen:
Blanda mandelmassa, kardemumma och grädde till en kräm. Gröp ur bullarna lite och lägg i en klick kräm. Spritsa på grädde och på med locket. Pudra över florsocker. Drick med Cava och njut.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara