2 plock/ skaldjur

Vårrullar

Om jag nu ena dagen goffade loss på fish & chips så kompenserades dagen efter den fettfrossan med en mycket mer smal och hälsosam mat. Det blev vårrullar i rispapper. Jag har gjort det en gång tidigare och hade inte riktigt snitsen på de torkade rispappersrundlarna. Då: en soppa med trasiga ohanterbara bitar, påminde mer om manetsoppa. Nu: perfekta rundlar som höll ihop. Knepet? Blötlägg ett rispapper åt gången. Det ska precis bli så det formar sig. Då kommer det mjukna lite till medan du lägger på fyllningen.

Vårrullarna i sig var grymma, men det som höjde dem till skyarna var ändå dippsåserna. Dessa komponerade av vår allas såsgud Tommy Myllymäki. Han kan sina grejer han. Här hemma serverades det även lite ris till, men det var mest för att Korvungen absolut ville ha ris. Jag tänker mig dessa på en asiatiskinspirerad buffé tillsammans med en mangosallad och kanske några bitar sushi.

Måttangivelsena i detta recept blir på en höft, men det kommer gå bra, jag lovar. Till två hungriga personer tog jag följande:

Vårrullar
10-12 rispapper
4 blad romansallad
en halv rödlök i smala, smala strimlor
en gurksnutt i smala strimlor (tänk 7-8 cm)
en morot i smala strimlor (tänk 7-8 cm)
6-7 rädsior i små skivor
300 g räkor med skal, tinade och sen skalade
myntablad

Blöt ett rispapper i taget, lägg upp på en skärbräda/bänk. Lägg på del av ett salladsblad, morotsstrimlor, rädisskivor, gurkstrimlor, rödlök, räkor och toppa med några myntablad. Rulla ihop och försök få rullen så fast som möjligt. Fortsätt tills ingredienserna är slut.

Dippsåser:
1 dl majonnäs
1 tsk sesamolja
1 tsk finriven färsk ingefära
2 tsk chilisås
1 st röd chili, fint hackad

1 dl japansk soya
1 msk risvinäger
1 msk rostade sesamfrön
1 klyfta vitlök, riven
röd chili, finhackad
2 msk koriander, finskuren

Till serveringen kan man ha lite lime och koriander. Kan tänka mig att ett glas kallt, vitt vin eller en öl kan smaka gott till också.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Anonym
  18 januari, 2015 at 08:22

  Tack för supertips! Jag hade snudd på gett upp det där med rispapper efter ett försök som slutade med manetsoppan du beskriver, men gjorde man enligt ovan gick det ju hur bra som helst. Gott som tusan blev det dessutom!

 • Svara
  Anna
  18 januari, 2015 at 21:24

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 • Svara