0 grill/ kött/ skaldjur

Surf-n-turf

Surf-n-turf har jag nog aldrig ätit förrut, trots att jag sett det på menyn enstaka gånger ute på lokal. Men så i mellandagarna tänkte jag veva ihop det här då vi var barnfria och således fixa en liten mysmiddag med frugan.

Vad är då surf-n-turf för något? Enligt internätet är ”surf and turf is a main course which combines seafood and meat”. Den tidigaste dokumenterade benämningen av surf’n’turf är från Los Angeles Times 1961.

Blandning av två djur alltså… Jag körde på med hummer och oxfilé. Lite klassiskt så här i nyårstider (jaja, jag vet, nyår har varit redan. Funkar nog bra när som helst).

Oxfilén kryddade jag enkelt med vildpeppar och salt, brynde på i en stekpanna och körde klart i ugnen tills innertempen visar 58 grader (medium rare). Låt den vila i 20-30 minuter inslagen i bakplåtspapper och en kökshandduk. Skär sedan upp 2 cm tjocka skivor precis innan servering.

Hummern klyvdes i längsled. Mitt mellan ögonen alltså. Sen la jag den i en ugnsform efter att ha tagit av klorna och pillat ur köttet. Blanda smör, pressad citron och pressad vitlök och gegga på över snittytorna på hummern. Sen skjuts in i ugnen bara så hummerstackarn blir lite varm. Servera genast med oxfilén, smörstekt hasselbackspotatis, rödvinssås/bearniesås samt en liten grönsallad.

Tänd lite levande ljus, korka upp vinet och servera din käresta maten på det finaste porslinet. Livin’ it large!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara