0 grill/ kött

Söndags-BBQ – brisket del 1 av 2

Jag är med i några olika matforum på Facebook, bland annat BBQlovers. Där var det några som tyckte att ”ska vi inte köra ett bbq race där alla som vill hakar på och grillar samma detalj och lägger upp på FB?”. Sagt och gjort, så idag blir det till att köra ”low and slow” hela dagen. Dagens styckningsdetalj är en brisket.

Vad är då en brisket? Det är en del av oxbringan, benfritt och med en del fett. I den här filmen får du se hur man skär till en brisket.

Brisket ”US cut” finns vad jag vet inte i kyldisken varje dag i veckan. Jag letade och letade innan jag fick tipset att man kan beställa vad man vill i charken på ICA Kvantum. Sagt och gjort, några dagar senare så har min brisket dykt upp. Bara att åka och hämta. 149 SEK per kg och en vikt på 3.2 kg gör att det kanske blir en halvdyr köttbit. Å andra sidan är det ju inte varje dag som man gör en brisket.

Min bit såg rätt vältrimmad ut, så jag trimmade inte nått extra alls utan bara rubbade den med en blandning av vildpeppar och salt.

När jag ändå håller på och kör ett ”långkok” på min offsetsmoker så hystade jag på en stor bit fläskkarré på 2.6 kg. Den rubbades med min husrub och lades jämte brisketen på smokern.
Sådärja, nu är det bara att vänta och hålla koll på temperaturen.

Inom BBQ så vill man köra ”low and slow”. Vad innebär det då? Jo, temperaturen ska ligga mellan ca 80 upp till ca 120 grader.

Och JA! det är skillnad mellan att ”grilla” och att ”BBQ’a”.

Grilla gör man oftast ”hot and fast” över direkt värme (dvs med köttet ovanför värmekällan) medans BBQ kör vi som bekant ”low and slow” på indirekt värme (dvs med köttet placerat så att det inte är direkt ovanför värmekällan).

Jag återkommer med ett senare inlägg på hur jag äter min brisket. Nu måste jag kila ut och kolla till smokern. Ses sen!

Till del två av brisket.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara