4 sött

Semmelwrap

Den här något hype’ade semmlewrappen var jag ju tvungen att ge mig på. Vad är då detta för skapelse? Jo det är en vetebullsdeg som blivit ”tortillabröd” istället för bullar och sen har man fyllt det med…..ja du gissade rätt – mandelmassa och vispad grädde. Semmelwrapens uppfinnare heter Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet på Karlavägen 77 och coach i svenska konditorlandslaget.
Jag gjorde min egen lilla twist på den – givetvis gluten- och laktosfri.

Det är helt sonika en kanelbulledeg med mandelmassa och grädde. What could possible go wrong?

Till mandelmassan
200 gram mandel
200 gram strösocker
lite äggvita

Skålla mandeln i kokande vatten och skala dem. Häll ner den skalade mandeln i matberedaren och mixa till ett fint pulver. Häll på sockret och mixa länge, 4-5 minuter. Då det inte ville binda sig ordentligt drog jag i lite äggvita ur dunken också, bara en skvätt.
Et voilá! Nu har du en klump mandelmassa som du kan använda i ditt bakande. Förvara mandelmassan i kylen. Till semmelwrappen tog jag en klutt och spädde med lite, lite vatten för att få lite lösare.

Till wrappen

100 g laktosfritt smör
1 dl laktosfri vispgrädde
4 dl vatten
1 paket jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk mald kardemumma
12 dl glutenfri mjölmix

Till grädden
Vispgrädde
en skvätt strösocker
Vispa grädden och fyll en sprits. Eller som jag – fyll sifonen.

Blanda ingredienserna. Det blir en lite lös deg, men den sväller snart och efter 30 minuters jäsande är det dags att kavla ut.  Skär runda plättar med hjälp av en assiett. Grädda i 3 minuter i ugnen på 250 graders värme. Låt bröden svalna.

Bygg din semmelwrap genom att klutta ut lite mandelmassa i en sträng på brödet. Spritsa ut vispgrädde och vik ihop din wrap. Se så modern du är med en semla-to-go. Gluten- och laktosfri dessutom.

Det vart en hel del deg över så jag gjorde lite vanliga vetebullar (utan vetemjöl då…) på det som var kvar.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

  • Svara
    Anonym
    7 februari, 2015 at 08:24

    Suveräna! Tackar!!!

  • Svara
    Ulrik
    7 februari, 2015 at 08:25

    Varsågod!

  • Svara
    Martehe
    9 februari, 2015 at 23:12

    Hurra!

  • Svara
    Ulrik
    9 februari, 2015 at 23:13

    Eller hur! 🙂

  • Svara