0 plock

Rökt ost

I november var jag och åt på Husmor Lisas restaurang (se tidigare inlägg). Fantastiskt på många sätt. Det som jag nog uppskattade mest var att jag fick en uppenbarelse om att rökt mat kan vara lättrökt och inte alls ha så kraftig röksmak som jag emellanåt upplevt att det är när maten ska vara rökt. Lite som att: ’nu kör vi på rejält när det ändå ska vara rökt’. Följden av detta besök blev att jag önskade mig en rökpistol i julklappoch faktiskt FICK en. Den invigdes på nyårsafton. Vad blev det då? Jo ser ni, kraftigt inspirerad av Lisas mat blev det en rökt halloumi med grön tomatmarmelad till (som jag bytt till mig på en matbytardag från Skullalund). Jag tror dock att jag lät osten stå för länge i rök. Jag hade också hellre använt ett annat spån. Nu var det bara hickory som följde med pistolen. Tänker mig att jag ska flisa till lite äppelspån framöver. Jag rökte alltså osten i en burk ett par minuter och sen stekte jag på skivor av den i lite olivolja. Gäller att servera den fort som attan för att den ska vara mjuk och inte hinna ’gnissla till sig’ för mycket. Jag måste helt klart experimentera mera med rökning av mat. Men jag är iaf på G!

Rökt ost som en mellanrätt på nyårsafton.

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara