0 kött

Piri Piri Pork

Satt och dregglade framför ett teveprogram med Jamie Oliver då han tillagade nått som han kallade Piri Piri Pork. Det var långbakad fläsksida på en bädd av rotfrukter som fick gå länge, länge tills svålen vart sådär härligt krispig och rotfrukterna geggat ihop sig till en trevligt kryddstark sås.

I söndags (när har man annars tid för ett två-timmars-kok?) så försökte jag mig på en variant på den där Piri Piri Pork, fast då med fläsklägg då fläsksida var slut i den matvarubutiken jag handlade i för tillfället.
Jaja, fläsk som fläsk tänkte jag….ett varningens finger hytter jag med nu! Ansträng dig gärna lite extra för att få tag i just sida. Själv tyckte jag det vart sådär med fläsklägg. Å andra sidan, gillar du fläsklägg väldigt mycket så går det nog ner tillagat så här också.

Du behöver

2 st röda lökar
2 st röda chilis
1 st stor sötpotatis
4-5 klyftor vitlök
5 lagerblad
1 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk rödvinsvinäger
1 glasburk passata (typ passerade tomater)
färsk rosmarin
1 st fläsksida (eller som jag gjorde om nu du är lagd åt fläskläggshållet – ett fläsklägg om ca 1-1.2 kg).

Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken och potatisen och grovhacka dem. Lägg i en ugnsform tillsammans med finhackad vitlök och delad chili.
Mortla sönder lagerbladen med en nypa salt. Tillsätt paprikapulvret och olivoljan. Muddla ihop till en liten kryddig pasta/olja. Skär ett kryssmönster i svålen på fläskbiten och massera in kryddblandningen.
Langa på fläskbiten ovanpå rotfrukterna och skjutsa in formen i ugnen.
Rosta i ugnen i ca 45 minuter.

Ta ut formen, lyft av köttbiten till en tallrik så länge. Häll i hela glasburken med passatan. Ta lite vatten i burken och skaka om och häll i formen. Sätt tillbaka köttet ovanpå och skjuts in i ugnen igen. Dra ner till 170 grader och grilla på i ytterliggare 1 timme och 10 minuter.

Ta ut formen och riv av lite rosmarin och sprinkla över. Rosta i ytterligare 20 minuter.

Nu torde det vara klart. Jag kollade temperaturen och den hade klivit över 80 grader i den tjockaste biten av mitt fläsklägg. Svål-knuspret såg ju inte direkt ut som i Jamies fall…hmm….ifs använde han pork belly och inte fläsklägg. Jaja.

Allt annat ur formen hällde jag ner i en mixer och mixade slät. Känns såsen lite stabbig kan man spä med lite vatten. Servera till ris eller pressad potatis och en grönsallad.

Originalreceptet från Jamie Oliver hittar du här.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara