0 vego

Osttänger och jordärtkockssoppa

Ok, det här faller inte under det mest komplicerade receptet i matlagningsväg som publicerats sen bloggen startade. Men, det är ett grymt gott tillbehör som piffar upp vilken soppa som helst: osttänger! Tipset är att göra fler än du tror kommer gå åt – för de går åt. Tro mig. Gör du dem lite kortare och mindre kvalar de lätt in som tilltugg till drinken innan maten. Välj styrka på osten så det passar ditt sällskap. Själv valde jag en bit ost som jag själv tyckte var lite för stark att  ha på smörgåsen, men som blev mycket bra efter en vända i ugnen.

Osttänger
4-5 halvtinade smördegsplattor
1 vispat ägg
riven ost av valfri sort

Skär plattorna i längder, kavla ut lätt. Pensla med äggvisp, strö över ost och vrid sen smördegsremsan så den blir snurrad liksom. Grädda i c:a 10  minuter på +225 °C. De ska få fin färg.

Tips på soppa för 4 personer som osttänger passar till:
500 g jordärtskockor
250 g potatis
1 l kyckling-/grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
150 g mascarpone eller crème fraiche
smör att steka i
salt och peppar

Skala och hacka potatis, jordärtskockor och lök. Fräs allt i en kastrull i smör. Häll på buljong och låt puttra i 30 minuter. Häll i mascarpone/créme fraishe och hackade blad från timjan (spar några kvistar till dekoration). Låt soppan koka upp igen. Mixa den slät. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå i kylen till dagen efter. Den kan eventuellt behöva spädas vid uppvärmningen, men du får avgöra hur pass krämig du vill ha din soppa.

Grönt hack att ha på soppan: 
Hacka ihop 3-4 salladslökar med färsk timjan. Strö över soppan innan serveringen.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara