1 kött

Lammlägg med mandelgremolata, ugnsbakad sötpotatis och getostcreme

Det mesta på den här bloggen handlar ju om egna recept precis som det ska vara, men ibland snubblar man över det perfekta receptet för en viss detalj som ska tillagas. I det här fallet så hittade jag ett recept på lammlägg från Madeleine Landleys blogg Landleys kök. Allt med det här receptet är helt otroligt genomtänkt och välkomponerat. Jag har gjort detta recept två gånger, andra gången uteslöt jag sparris pga av dålig kvalitet på sparrisen.

Första gången körde jag lammet i ca 9 timmar i 50 grader, andra gången blev det drygt 4 timmar på ca 100 grader. Blev utsökt båda gångerna.

Laga detta i lugn och ro en lördag när tiden finns. Ni kommer inte att ånga er! Jag körde lammet i drygt 4 timmar på

Ingredienser (4 portioner)

Lammlägg

4 lammlägg
2 morötter
1 gul lök
2 msk oxfond
7 vitlöksklyftor
5 dl rödvin
3 msk färsk, snoppad oregano
färsk timjan
salt, peppar, oregano

1 knippe grön sparris
rapsolja till grill-pensling

Getostcreme

200g getost
3 dl creme fraiche (34%)

Ev. en skvätt honung
salt, peppar

Rostad sötpotatis

3 sötpotatisar
1 stor palsternacka
1 stor röd paprika
3 msk rapsolja
3 msk flingsalt

Citrusgremolata

100g rostad mandel
Skal av 1 riven citron
3 msk hackad färsk slätbladig persilja
1 tsk flingsalt

Gör så här

1. Fräs lammläggen i en stekpanna så att det blir en fin färg runtom. Lägg i en långpanna. 
2. Grovhacka rotsakerna och lägg i långpannan tillsammans med hela klyftor av vitlök. 
3. Värm upp oxfond, vin och kryddor så att fonden blandar sig ordentligt och slå över lammet. 
4. Kör i ugnen på ngn av tiderna ovan. Blir utmärkt även på den kortare tiden!
5. Gör under tiden getostcremen (ta bort kanterna). Köp gärna getosten i delikatessdisken. 
6. Fortsätt med att göra mandelgremolatan. 
7. Förbered rotsakerna och kör in i ugnen med ca 20 minuter kvar av lammet. 
8. Ta ut lammet och kör rotsakerna på grillfunktion i ca 275 grader i 4-5 minuter. 
9. Stek sparrisen med penslad rapsolja. 
Njut av denna sjukt goda anrättning! 

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Simon
    5 april, 2015 at 20:27

    Hej, jag hade tänkt göra lammlägg enligt detta recept,http://www.recept.nu/kocklandslaget/huvudratter/kott/lammlagg_med_rodvin__rostade_rotfrukter_och_fetaostkram/ vad tror du om det? Man ska dock inte Bryna köttet före ugnen, men tänkte göra det ändå, bra eller dåligt? Har drygt 2kg, fem st lägg. Månne 5-6h i 100 grader blir bra? Är nybörjare på detta…

  • Svara