0 tips & trix

Husmor Lisa – matarv när det är som bäst

Ni som följt oss ett tag vet att vi på Glimten gillar mat som är lagad från grunden och som är ekologisk och närproducerad. Det är så härligt att det finns fler som också gillar samma och som dessutom jobbar med det professionellt. Jag pratar om Husmor Lisa. Inte nog med att Husmor Lisa är en fantastisk kock, hon driver också en egen restaurang hemma i sitt vardagsrum, hon är klok som en bok på växter, örter och kryddor och på köpet smittas man av hennes entusiasm. Så när jag blev inbjuden till en 8-rätters i hennes restaurang/hem med tema ’från rot till blast’, så var svaret givet ja tack!
Lisa Lönner Pulkkinen – Husmor Lisa i egen hög person
Vad är det Husmor Lisa gör så? Hon driver en restaurang i sitt hem på Resarö. Det är ett gammalt vackert hus som hon har anlagt ett restaurangkök i och i vardagsrummet för matgästerna sitta. Bara historien om hur mycket arbete det krävs att bli godkänd för att driva restaurangverksamhet i sitt hem är ett kapitel i sig. För att kunna odla många av de råvaror som används i restaurangen hyr hon delar av tomten mittemot som tidigare var handelsträdgård. Lisa använder till 90% ekologiskt och närproducerat. Kaffe och salt kan vara lite svårt att få tag på som lokalproducerat, men devisen är att de ska vara så stor del eko och närodlat som möjligt. En följd av detta blir också att maten är i säsong, och att det syltas och saftas och läggs in en hel del.  Hon har tagit hand om vårt matarv kan man säga, hon använder den kunskap som (ofta kvinnor i) generationer har använt sig av för att ta hand om den mat som finns. Jag hade träffat Lisa vid ett par tillfällen tidigare, senast veckan innan hade jag och Lisa suttit i samma paneldebatt och prata näthat och kvinnor i köket på Matbloggsträffen på Mitt Kök-mässan – vilket var en intressant drabbning, så såg fram mycket mot ett besök hos henne. 
Bara att åka ut i skärgården mot Vaxholm och Resarö var ett halvt äventyr i mörkret. Kommer fram till Lisas hus och tror att jag är sist men är först. Hinner till och med träffa gänget från sittningen innan. När min sittning anländer inser jag att det är många bekanta ansikten, både personer som jag träffat på riktigt innan men också personer jag bara ’känt’ genom Instagram. Kan ju erkänna direkt att vi pratade mat från första stund tills vi sa hejdå. Miljön bidrog givetvis också till att stämningen var lättsam. Vi satt alla runt ett gammalt bord med Lisas arvegodsporslin. Ny servis till varje rätt. Minnen som fladdrar förbi vid de olika tallrikarna, ’hade inte mormor sådana här’ och ’men det här är ju precis mammas tallrikar’ osv. Detta ackompanjerat av fotoblixtar och ett evinnerligt instagrammande. Till maten bjöds det på naturvin.(Naturvin är vin som inte har tillsatt jäst eller andra kemikalier). Jag som chaufför drack bara en klunk av varje, men hade gärna smakat mer. En representant förnaturvinerna var med och presenterade varje vin inför varje rätt.  Varför är det inte alltid så på middagar? Eller som att Lisa som kom ut med all mat och pratade om hur hon odlat ditt och datt eller vem på grannön hon handlat från eller vilket mikrobryggeri som varit förbi med öl tidigare. Historien kring maten vi äter gör att maten smakar ännu bättre.
Nu undrar ni kanske om maten? 8 rätter? Japp, fler av dem hade jag gärna tagit in fullstora portioner av. Vilka smaksensationer! Och vilka knep som ligger bakom smakernakombinationerna. Och vilken passion det låg bakom varje rätt. Att bjuda på 8 rätter kräver precision inser jag: att inte göra folk mätta redan vid rätt fyra… Det var perfekt avvägt. Här var menyn:
Rätt 1: Vaktelägg med ringblommemajonnäs, torkad ringblomma, örtsalt och flädervinäger och fläderkapris
Rätt 2: Rökt strömming, fänkålsdill, örtpesto, friterad lakritsrot, anisbasilika och svart chili
Rätt 3: Paté på vildand med syltade gröna tomater, cornichoner och lingonglöggelé
Rätt 4: Carpaccio på rökt fjällröding med getostkräm, rökt olja, vildmorotsblomma och morotsolja
Rätt 5: Konjaksflamberad sejfilé med rotselleri från rot till blast, inlagda krassefrön, ostron och ostronsås (det här var en variant på den rätten som var Lisas bidrag till Årets Kock 2014 – himmelsk)
Rätt 6: Hjortfilé med rötbetsgratin, rötbetsskal, lök, svartvinbärsgelé och trumpetsvamp
Rätt 7: Äppelrökt Rindöost med marmelad på gröna tomater
Bonusrätt: Gröntomatgazpacho med en herrans massa chili i
Rätt 8: Myskmadrarökt vaniljbavaroise på hallonbotten med vildhallosylt, mördegskaka, hallonte, hallon och hallonblomma
Vad jag tar med mig från Husmor Lisa: 

  • Jag ska lägga in alla krassefrön jag inte sår om.
  • Jag ska skala tomater och torka skalet och göra tomatsalt (så gör Lisa med allt tomatskal som blir över från ketchuptillverkningen).
  • Jag ska göra grön tomatmarmelad av alla tomater som inte mognar.
  • Jag ska plugga på mer om ’ogräs’ och lära mig mer om vilka blommor som är ätbara för att kunna odla mer ätbart i min trädgård.

Jag blev också väldigt sugen på att börja röka mat. Tidigare har jag varit sisådär inställd till rökt mat, mest för att det ofta är kraftig röksmak på mycket och att jag inte fixar artificiell ’flytande rök’ på flaska. Men, efter att ha ätit mat som är lättrökt, med bara en aningens röksmak blev jag nyfiken. Önskade mig således en rökpistol i julklapp och tomten (aka lillebror, lillebrors flickvän och min far) uppfyllde önskan. Först ut, och än så länge enda rätten, blev ett försök att efterlikna rätt 7 hos Lisa: rökt haloumi med gröntomatmarmelad. Mer om det i ett senare inlägg.
Det jag försöker säga är att om du vill äta vällagad mat med omtanke om råvaror såväl som gästen, dessutom i en mysig miljö, hälsa på hos Lisa. Kika in på hennes hemsida för mer information. För det är mer än en måltid som serveras. Personer som driver sin dröm med passion är mer än värda att uppmärksammas, särskilt när det är grymt bra på alla plan. Tack Lisa!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara