2 event

Glimten i grytans årskrönika

 

2014 är året då det hände mycket. På många plan. Mycket mat. Många roliga evenemang och nya kontakter. Vi tar det från början.

 

I januari var vi väl som alla andra som vanligt superless på julmat och det som genomsyrar januari mest är nog att Ulrik bygger en tandooriugn. Japp, ni läste rätt. Och han har fått svara på frågor kring det en massa gånger. I samma veva börjar ju då också jakten på det perfekta naanbrödet. Man ser att det är en hel del asiatisk mat också som rullar förbi i flödet. Jag gissar att så kommer bli fallet för oss också i år. Vi går även ut hårt med amerikanska pannkakor som kommer flyta som en röd tråd genom årets publiceringar. Månadens pryl är tandooriugn och sifon.
Amerikanska pannkakor
Februari flyter på och det som är lite extra roligt är att Radio Uppland vill att vi kommer och pratar Guerilla Dining i direktsändning efter att de läst ett reportage i Unionens medlemstidning Kollega om oss. Det bakas mycket kakor men månadens pryl är trots allt ett snurrande spett till Webergrillen, en rotisserie.
Radiopratare
Det vi kommer komma ihåg mest från mars är att vi lagade mat live i Gottsunda Centrum på matfestivalen. Liselotte Forslin intervjuade samtidigt som vi tillagade rester inför publik. Vi överlevde det med. Snacka om att det var gott med ett glas sen på kvällen. Det kokades också sjuka mängder blodapelsinmarmelad eftersom Karin köpte 10 kg blandad citrus igen från Matgeek. Det som mer händer är att Micke flyttar från oss och Uppsala, till en annan fin stad, Göteborg, för att bli sambo. Ulrik blir med sousvide och det får bli månadens kökspryl. Han får dille på att koka Ägg Benedicte. Lite spännande är också att Ulrik ger sig in i macaronträsket. Karin anammer iställer nästa franska bakverk: canneléen.
Macarons

 

Cannelé
April kommer med påsk och allt som hör den högtiden till. Men det viktigaste är att den perfekt fristyrsmeten publiceras. Den fungerar till kyckling, räkor och bananer. Månadens pryl får därför bli fritösen.
Friterade räkor i bästa smeten.
I maj är det fint väder och vi åker på kosläpp men även buffelsläpp hos vår nya bekantskap Buffel-Linda i Harbo. Det grillas frekvent. Västkustbon Micke börjar flika in mer och mer fisk på bloggen. Han utforskar det Österrikiskan köket i Wien och äter säkert schnitzel för ett år framåt. Ulrik och Micke springer Göteborgsvarvet. Månadens pryl är nog en hederlig klotgrill. Och månadens ingrediens är helt klart bacon.
Under de varma dagarna i juni, juli och augusti är det som utmärker sig ett löparevenemang med Uppsala Löparcoach. Vi kockar för löpare som har sprungit många kilometer och var hungriga och mycket tacksamma att utfodra. Ulrik är med i en recepttävling för Scan och lagar porchetta på rapsgris. Karin testar det Berlinska och Kanadensiska köken på plats. Det finns även en receptserie om vad man kan göra med allt i frysen om den nu låt säga har stått öppen på årets varmaste dag och allt har tinat. Sommarens kökspryl: fungerande kyl och frys.
September går till historien när tre stolta matbloggare är med i tidningen Buffé i ett reportage om Foodswap. Den första TGIF-middagen anordnas och vi äter chili. Eftersom äpplena faller tätt kör vi åter ett äppeltema på bloggen. Det mustas även i år med nu med ett mobilt (professionellt) musteri som kommer ut och kör allt på plats. Månadens kökspryl blir en potatisskalare, eftersom vi skalade så himla mycket äpplen.
Bästa numret av Buffé någosnin!

 

I oktober kör vi vår första egna Food swap aka matbytardag. Radio Uppland tycker det är en kul idé och vi får radioreklam både innan och efter matbyten. Det kanske roligaste under hösten är att vi blir nominerade i Matbloggsprisets Folkets Val! Soppor från Micke dominerar i flödet och även en legendarisk fisktaco från västkusten kommer till världen.

Nöjda matbytare på matbytardag.

 

Sopptema på bloggen.
I början på november är vi på Mitt Kök-mässan och lagar mat med kock från Rent a Chef. Vi är med på matbloggsträff och Karin sitter med i paneldebatt tillsammans med Husmor Lisa. Ämnen som avhandlas där är bl.a. näthat och bildstölder. Ulriks småläbbiga hjärntårta vinner pris hos Bagaren & Kocken. Karin gör ett studiebesök i det kanariska köket på Gran Canaria och äter halvt ihjäl sig på räkor och churros. Det inhandlas även 60 vaniljstänger från Matgeek. Ännu en TGIF hålls och maten är då en gluten-, latos-, mjölkprotein- och äggfri anrättning. Micke tillverkar den sedvanliga julkorven med sin mamma i Uppsala.
Molekylmatlagning med Rent a Chef’s Douglas Spiik.
Korvfantastentusiaster
I december som alltid är en matig högtid då kan man läsa om Glimtens julfavoriter på flera sidor i UNT. På Lucia anordnar vi vår andra matbytardag och det byts glögg, finska kålrotslådor och kakor. Även denna matbytardag annonserades i Radio Uppland. All äppelmust jäser och det kokas galna mängde äppelglögg. Vi inför veckovisa Skype-möten och pratar mat i timtal med varandra. Maskinparken utökas för många av oss med rökpistol, våffeljärn, mixer, fritös, sifon, fancy flasköppnare och slickepottar. Svårt att välja en månadens pryl. Men, vi utnämner spisen till årets kökspryl, för hur skulle man klara sig utan spis och ugn? Och faktiskt är det så att den mesta maten vi tillagar kan man fixa med en vanlig spis och ugn.
Bästa numret av UNT någonsin!
Det har varit ett händelserikt år, vi har fått många nya vänner genom sociala medier. Träffat många nya och gamla godingar i olika sammanhang. Vi har fått en hel del publicitet både i radio och tidningar. Vi har närmare 1000 följare på Instagram. En av oss har flyttat och kommer bli med hus här framöver. Vi andra två som redan bor i hus vet med all säkerhet att det kommer börja grillas avsevärt mer på västkusen i sommar. Vi ser framemot ett nytt matår med alternativa köttleverantörer för vilt och fribetande djur. Kriget med det glutenfria bakandet kommer fortsätta och vi kommer utmana oss själva i mångt och mycket. Vi har storslagna planer för det här året. Vi känner att 2015 kommer bli ett riktigt bra år. Tro inte ni också det? Skål på det!
Skål!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  KarinW
  8 januari, 2015 at 22:46

  Alltså vilket år ni haft, jag blir nästan andfådd men sååå himla kul för er! Håller koll på er 2015 också 😉 Kramar till er "grytglimtare"

 • Svara
  Mary
  15 januari, 2015 at 22:44

  Äntligen hittade jag tid att läsa krönikan. Så kul att få följa er och era matbravader!

 • Svara