0 kött

Fläskschnitzel med kapris, ansjovis & rösti

Ryktet för den älskade schnitzeln har ju kommit på skam en aning nu när den serveras på de flesta vägkrogar och syltor runt om vårt långa land. Oftast med tillbehör som inte alls har med schnitzel att göra, exempelvis bearnaisesås, pommes frites eller grönpepparsås. Det är också humor att de serverar schnitzel på Stockholms central under epitetet ”Svenska smaker”. Men faktum är att schnitzel en gång var en ganska vanlig hemmarätt i Sverige. Så vanlig att den säkert kunde förväxlas för svensk. Precis som man tänker att kebab och pizza är en del av den svenska matkulturen.

Vi åt ofta schnitzel hemma när jag var liten. Det kan ju vara fruktansvärt gott och behöver inte vara särskilt svårt heller för den delen. Wienerschnizel på kalv är ju klassikern men det var oftast schnitzel gjord på fläsk som vi åt och som farmor gjorde. En välbankad fläskschnitzel kan vara väl så god som den oftast dubbelt så dyra kalven.

Ingredienser (4 portioner)

500 gram skinka i 4 bitar
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Smör och rapsolja till stekning
Salt & vitpeppar

Rösti

5-6 stora fasta potatisar
0,5-1 gul lök gul lök
2 msk smör
2 msk rapsolja
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Tillbehör
Ansjovis
Kapris
Citron

Gör så här

1. Banka fläskschnitzeln med den knottriga sidan så att köttbiten blir 25-30 % större.
2. Vänd den i mjöl blandat med vitpeppar och salt och låt den torka lite.
3. Pensla eller vänd den sedan i ägg och sedan i ströbröd. Låt ligga en stund.
4. Riv potatisen och hacka löken.
5. Stek potatisen och löken i en gjutjärnspanna i olja och smör.
6. Tryck till den ordentligt så att du kan vända den som en pannkaka (Kan vara lite knepigt).
7. Salta & peppra.
8. Stek sedan schnitzlarna i en riklig blandning av smör och olja för att få till en fritering ”light”.
9. Lägg de stekta schnitzlarna i ugnen på ca 50 grader för att de ska hålla värmen.
Servera med sallad, avokado, kapris, citron & ansjovis!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara