0 fisk

Fish & chips

Om det var en kökspryl jag aldrig skulle ha så var det en fritös. Trodde jag. En är inte sämre att en kan ändra sig. Eller nu var det min bloggkollega som ändrade det åt mig eftersom jag redan friterade en hel del fast i kastrull och vi i somras höll på bränna sönder armarna på oss. I alla fall, Ulrik gav mig en fritös i födelsedagspresent i december. Nu måste ju välidgt mycket mat testlagas i den. Tufft jobb men någon måste göra det. Kan meddela att det går bra. Det blir gott. Farligt gott. Det får nog bli någon form av restriktion på hur ofta vi får köra den. Hur som helst. Igår fortsatte projekt frystömning och då blev det fish & chips till middag. Har aldrig gjort det innan, men det var inte sista gången. Svårt undrar du? Nej, i stort sett självlagande.

Till 4 personer:
Ett paket torsk eller hoki, tinat
1 ägg
2 dl mjöl
2 dl panko
Flera liter olja att fritera i

Tillbehör: pommes, sallad samt en dressing du gillar. Jag blandade ihop crème fraishe med youghur och majonäs, lite salt, kapris och en liten pressad vitlöksklyfta.

Dela fisken i 8 bitar, som stavar. Vispa ägget. Vänd fikbitarna i mjöl, sen i ägg och sist i panko. Fritera tills de är gyllene, rekommenderad temp är mellan +160 °C och +180 °C, och kontrollera att fisken är ordentligt genomkokt. Servera omedelbart. Jag kan ju berätta att maken tyckte vi hade gjort för lite pommes till maten så en timme efter avslutad middag står vi där och friterar pommes igen. Jo, och ska du servera pommes till maten och bara ägen en fritös, gör fisken först och pommes sist. Och ja, jag köpte färdig pommes på påse på ICA. Nästa gång blir det till att fixa egen från grunden.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara