2 vego

Dagen-efter-pizza

Idag är det verkligen dagen efter. Fast ändå inte. Det är dagen D. Dagen då det nya året börjar. Allt är möjligt i år – än så länge. Det kan vara att du alltid ska äta räksmörgås och dricka cava varje fredag med bakelse till efterrätt. Eller att du ska köra grillmiddag varje tisdag. Eller att du kommer baka ditt bröd på surdeg varje vecka. Eller att du i alla fall ska ha matlåda med dig tre av fem dagar till jobbet. Eller så är det att du ska äta mindre med kakor, för att orka springa längre och fortare. Eller vad du nu vill. Det kanske är att utmana dig att lära sig att äta annan mat. Att äta mer kålrot, linser eller purjo. Våga prova nya recept varje vecka. Eller att äta mer vegetariskt och att inte slänga mat. Ni är med. Alla möjligheter finns där. Bara att vi behöver påminna oss om dem och puffa oss själva i rätt riktning.

Några av er kanske är lite bakis från igår. Av trötthet, rus eller paltkoma. De tuffa nyårslöftena börjar vi med imorgon. Som i vårt fall, för 2/3 av oss, löpträning med Uppsala Löparcoach. Yay! Så nu laddar vi med pizza. Det är ju trots allt pizzans dag idag. Och vi gör vår själv. Såklart!

Deg
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete

5,5-6 dl vetemjöl

Smula jästen och lös upp med vattnet. Tillsätt socker, salt och olja.
Tillsätt durumvetet och sedan vetemjölet. Knåda degen, alternativt kör den i en hushållsmaskin. Jobba på i c:a 10 minuter.
Låt jäsa i c:a 45 minuter.

Här har jag toppat pizzan med pizzaost, parmesanost, getost, manchegoost, päron, honung och rosmarin. Vill du ha mer tradiotionell pizza med tomatsås hittar du recept och tips här.  Låt alla som ska äta pizza få välja topping själv, eller gör en jättestor familjepizza med extra allt. Rensa kylen och bli av med alla rester. Pyttipanna på pizzasätt.

Gott nytt år och må så gott!

PS: Receptet på pizzadeg kommer ursprungligen från Leila Lindholm.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Söta saker
  5 januari, 2015 at 09:41

  Pizza är det enda sättet att börja ett nytt år! God fortsättning!

 • Svara
  Karin
  5 januari, 2015 at 10:14

  Men eller hur Söta Saker! Finns inget annat sätt! God fortsättning på dig med! Gillade din chipskaka, den ska jag minsan prova. //Karin

 • Svara