0 bröd

Bagels

Blev himla sugen på bagels här om dagen. Eftersom jag ändå var hemma och skrotade så satte jag en deg. De blev precis klara tills Glimten i grytan hade sitt veckomöte över Skype. Så tyvärr kunde jag inte bjuda Ulrik och Micke på dem, de hörde kanske dock mig smaska på dem över nätet.

Jag hade i en matsked salt enligt receptet från Leila som jag följde. Tyckte det blev i saltaste laget och ska nästa gång satsa på att ta en halv matsked. Frys in de du inte äter upp på en gång. Värm lätt i micron och sen rostar du dem. Lika goda då som nybakade.

 


Till 12 bagels:
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
0,5-1 msk salt
2 msk flytande honung
12–13 dl vetemjöl special
Äggvita till pensling
Sesamfrön och vallmofrön att strössla över innan gräddning

1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Den ska vara stum.
3. Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i cirka 50 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.
5. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så att den blir jämn runt fingret. Hålet ska vara större än hur de ser ut klara, annars blir de som mina och jäser ihop (tips från coachen).
6. Jäs ringarna under bakduk, på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
7. Sätt ugnen på +175 °C. Koka upp vatten i en stor kastrull.
8. Koka ett par ringar i taget, 1–2 minuter på varje sida.
9. Låt ringarna torka på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
10. Pensla dem med uppvispad äggvita (strössla eventuellt med sesamfrön och/eller vallmofrön).
11. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Kan också serveras som lunchsmörgås med massa gott på. Som tex kalkonpastrami, gurka, rödlök, gurka och dressing.

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara