0 bröd/ sött

Wivis stompa

Bröd. Jag älskar bröd. Livet är för kort för att äta tråkigt bröd. Under hela min uppväxt var stompa ett extra lyxigt bröd till gofikat. Särskilt runt jul. Godast till förmiddagsfikat, inte för sött, men ändå lagom sött för att platsa på en fika där man kanske inte vill/kan/ska äta bulle/kaka/julgodis. Hur som helst, stompa är gott. Och det får mig att minnas många fina fikor med min kära mamma. Så numera heter receptet Wivis stompa.

15-20 bröd
14-15 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
2 tsk torkad fänkål
2 tsk torkad anis
2 tsk salt
2 dl brödsirap
5 dl filmjölk

1 Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2 Rör ihop sirap och filmjölk och blanda med mjölblandingen.
3 Ta ut degen på mjölat bakbord och  knåda ihop den.
4 Dela degen i 15-20 delar.
5 Kavla ut små tunnbröd, först med vanlig kavel sedan med kruskavel.
6 Stek bröden i torr stekpanna tills bröden har fått fin färg.
7 Servera med smör, ost och päron­marmelad.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara