2 grill/ kött

Varmrökt julkorv a la Ernst

Som 99.9 procent av Sveriges befolkning såg jag Ernst på teven häromdagen. Ernst är ju nån form av idol för mig måste jag något motvilligt erkänna. Vaddå motvilligt kanske du undrar? Jag vet inte riktigt – han är ju något av en filosof, matlagningskunnig och allmänt ljuvlig. Ungefär som jag alltså….eller… Vi kanske är för lika Ernst och jag. Jaja, det låter jag andra bedöma.

Hur som helst, Ernst gjorde lite hemlagad korv som han rökte på en varmrök. Right up my alley! Jag som aldrig gjort korv förrut, slet ju genast fram vildsvinsköttet ur frysen, polerade upp den halvvissna salvian och skred till verket.

Först malde jag två kilo grytbitar av vildsvin samt ca 100 gram späck. Första gången man använder en 40 år gammal köttkvarn monterad på en Electrolux Hushållsassisten är ju alltid lika fascinerande. Hur vet man ens vilken del som monteras först? Vad är fram och vad är bak?  Google is your friend, eller ska jag säga YouTube kanske? Efter våldsamt letande i mina gömmor hittade jag även originalmanualen för nämnda köksmaskin. Lycka!

Sen när vildsvinsfärsen var på plats så mosade jag ner två krukor finhackad, ekologisk salvia. Det pressades även ner två stycken ekologiska citroner samt det rivna skalet av nämnda citroner. Intygar att det doftade wunderbar!

4 dl mjölk samt 4 st brödskivor av ”rostat-bröd-karaktär” mulades ihop i en separat bunke. När brödkrafset hade sugit åt sig vätskan, blandades brödgeggan med köttgeggan. Lite salt och peppar drogs i, kanske mest för syns skull.

Jag som är rookie när det gäller korvtillverkning, hade ju hoppats på att jag skulle springa på lite syntetiskt korvskinn. Moder Natur ville annorlunda och pekade mig i riktning mot disken innehållande krokfjällster. Dessa badboys är som bekant av halvgrov kaliber. Mer om naturtarm och annat kan läsas här.

På med korvhornet på köttkvarnen och voila så är man igång med korvtillverkningen! En kompis kommenterade almost-IRL (dvs via Facebook) att mina korvar såg jävligt förstoppade ut, dvs att de var för fasta. Själv har jag ingen aning, men han sa att ifall man vill koka korven så ska man stoppa den lite lösare då ”stoppningen” sväller lite vid koket. Själv varmrökte jag korven, så jag struntade sonika i hans tips och körde på. Det gick ju alldeles utmärkt.

Korven röktes på halvvarm värme (ca 100-150 grader) tills den fått schysst färg. Enligt uppgift ska innandömet vara över 70 grader, vilket den torde vara ifall jag var upp i 150 grader i luften bredvid korven.

Korven kan med fördel värmas och ätas hyggligt varm till allt det andra småvarma på julbordet. God Jul!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Ilva Beretta
  21 december, 2014 at 08:13

  Du måste ju bara gå på en av Kristoffer Franzens korvkurser! http://franzenscharkuterier.se/2014/10/korvkurs-lordagen-den-1810/
  Inte långt från Uppsala är det heller.

 • Svara
  Ulrik
  21 december, 2014 at 08:14

  Hej Ilva! En kompis har pratat om de där kurserna de har. Får nog ta och anmäla mig! Tack för tipset.

 • Svara