0 sött

Saffranskaka med portvin & russin

Saffranssockerkaka är ju en klassiker men också ganska svårt att få till då saffran tenderar att torka ut kakan. Den är ofta supergod precis som nybakad innan den sakta men säkert blir torrare och torrare. I det här fallet så löser vi det med sprit. För bästa effekt så låter man russinen ligga i portvinet över natten både för smak och saftighet.

Testa att steka kakan i en torr stekpanna och servera med grädde och salmbärssylt!

Ingredienser

150  rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 ägg
2 dl russin
1,5 dl portvin
2 pkt (1 g) saffran
1,5 krm vaniljsocker, t ex Törsleffs
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smör och ströbröd till formen (ej kokos)

Gör så här

1. Vispa ihop smör och socker.
2. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
3. Mortla saffranet med lite socker.
4. Värm saffran, vaniljsocker, russin och portvin i en kastrull.
5. Varva mjöl och bakpulver med portvinsblandningen och äggblandningen.
6. Häll smeten i en smörad och bröad form.
7. Grädda ca 25 minuter på 200 grader.

Sikta över florsocker på den svalnade kakan.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara