0 kött

Lammgryta med avjvar relish och apelsin

Vi har i ett par år i rad köpt lammkött av från en gård utanför Göteborg. Prima lammkött och en lika stor njutning varje gång. Av någon anledning så brukar de sitta hårdast inne att göra sig av med bogen. Det är någon form av osäkerhet som smyger sig in där. Kanske för att det är lite krångligare att bena ur bogen innan tillagningen än vad det är på t ex en lammstek. Men efter att ha gjort denna gryta på lammbogen så är jag nog benägen att säga att denna bit är minst lika bra som lammsteken. Smidigt också att koka hela biten och bena av en stund innan grytan är färdig eftersom benet bara glider av.

Tillagningstid ca 2-2,5 timmar. Allra bäst blir grytan om du gör den dagen innan så att du kan ta bort fettet från ytan när grytan är kall.

Ingredienser

1,3 kg lammbog med ben
2 gula lök

6-7 klyftor hackad vitlök

3 msk tomatpuré
50 gram smör
1 burk ajvar relish, ca 350 gram. Försök hitta Mamas Ajvar relish utan tillsatser.
1,5 tsk sambal olek
1 msk honung
3 dl vitt vin
3 dl kalvbuljong
2 morötter
2 palsternackor
Skalet av en halv apelsin
5 kvistar färsk rosmarin
2 lagerblad
Salt & Peppar

Gör så här

1. Bryn hela lammbogen i smör så att den får fin stekyta. Ställ åt sidan.
2. Finhacka lök och vitlök och fräs i en järngryta i så att de mjuknar. 
3. Tillsätt hackad rosmarin, lagerblad, sambal och tomatpuré och låt fräsa ett par minuter till. Lägg ner en av kvistarna hel så ger stammen god smak. 
4. Häll i vin, buljong och ajvar och låt koka upp. 
5. Lägg ner köttet och sänk värmen så att grytan puttrar. 
6. Tärna morötter och palsternacka och lägg i. 
7. Tillsätt honung och det rivna apelsinskalet
8. Låt grytan puttra i ca 2 timmar. Bena ur köttet och lägg tillbaka bitar av det i grytan.
9. Låt grytan puttra 15 minuter till en halvtimme. 
Servera grytan med ris och en grönsallad. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara