0 kött

Julskinka med apelsinton

Jag är med i några olika matforum på Facebook. Det är kul och inspirerande när man ser andras alster i köket. Michael Hoffman från matbloggen Kocksnack hade gjort en julskinka som såg smarrig ut, så jag vart ju tvungen att prova jag också, fast med en liten annan twist på den.

Först köpte jag en rimmad julskinka (precis, inte en färdigkokt). Julskinkan proppades ner i en vakuumpåse tillsammans med en skivad, ekologisk apelsin, 3-4 lagerblad, 4-5 st hela kryddnejlikor och ett par deciliter tysk riesling. Vacka påsen och proppa ner den i sousvide-badet i 70 grader i 12 timmar. Sen är det bara och glömma bort den tills larmet piper 12 timmar senare. Efter att den var klar stoppade jag in påsen i kylen för avsvalning då jag inte hann griljera den samma dag.

Det doftar fantastiskt gott! Lite lagom juligt sådär, men med apelsinen i främsta rummet. Det här kan bli nått!

Dagen efter skar jag av den lilla svål som var, blandade en griljeringsgegga bestående av ett ägg, ett par-tre rejäla matskedar skånsk senap samt en skvätt strösocker. Veva ihop till en jämn smet och pensla sedan på skinkan. Ställ den i en ugnsfast form och strö över lite ströbröd. Jag använde mig av glutenfritt ströbröd.
Griljera skinkan i ugnen i 20-30 min i 200 graders värme. Känn doften sprida sig i köket, andas in, andas ut. Dra fram en stol till spisen och se skinkans senapsskorpa bildas och få fin färg.

Ta ut den och låt den vila en stund. Jag pyntade skinkan med några rader av nerstuckna kryddnejlikor. Skär några skivor med en vass kniv. Det är ju så himla gott att käka ugnsvarm, nygriljerad julskinka. Skråla med i Oh Helga Natt framförd av Loa Falkman och njut av din egenhändigt smaksatta julskinka, kanske till och med med lite smörad knäckebrödsskiva. Eller förresten, gör två mackor när du ändå håller på. Det är du värd.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara