0 kött

Entrecôte med hasselbackspotatis & trattkantarellsås

På hemväg från jobbet innan helgen så smet jag in på saluhallen i Göteborg för att köpa en bit kött till
fredagsmiddagen. Jag föll för en perfekt marmorerad bit entrecôte. Mamma brukar säga att en bra bit kött ska se ut som en marmortrappa. Alltså med insprängt fett. Det gör att köttet blir mörare. Försök med andra ord att undvika köttbitar som bara ser röda ut.

Ingredienser (4 portioner)

1 kg potatis
600 gram entrecôte (150 gr per skiva)
Ströbröd
Smör

3 dl vispgräddegrädde
1 schalottenlök
Ev. lite vetemjöl
2 dl trattkantareller (lägg i blöt en hlavtimme innan om du har torkad)
1 tsk rödvinbärsgelé
1 msk brynt schalottenlöksfond
Svartpeppar

Till servering: Haricots vertes, rödvinbärsgelé, grönsallad med avocado

Gör så här

1. Skala potatisen och gör rutmönster att den med hjälp av en träslev (ska alltså inte skäras igenom)
2. Smält smör och pensla på potatisen.
3. Skjutsa in potatisen i ugnen.
4. Bryn schalottenlöken i en såskastrull och häll sedan på fonden.
5. Om du vill ha en tjockare sås kan du här sikta över lite vetemjöl. Häll annars på lite grädde i taget.
6. Häll sedan de väl avrunna trattkantarellerna och resten av grädden.
7. Låt puttra i tio minuter och ha sedan i 1 tsk rödvinbärsgelé. Ställ åt sidan.
8. Ta ut potatisen ca tio minuter innan den är klar och pensla ett sista varv och ha på lite ströbröd.
9. Stek köttet i en klick smör. Det finns ju lite olika skolor, men jag brukar vända på köttet en gång och inte fler gånger. Se till att steka i en gjutjärnspanna för bättre resultat.

Servera med extra gelé, sallad och haricots vertes!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara