0 kött

Coney Island Chili Hot Dog

Hängde i soffan och kanalsurfade när jag fastnade för Anthony Bourdain på okända platser. I söndags var han på en resa i ett postapokalyptiskt Detroit. Han åker gammal Cheva genom ett trasigt, ruinerat Detroit och besöker gamla fabriker, slitna förorter och ser en massa misär. Vad han även ser är entreprenörer som Greedy Greg som tillsammans med frugan Rochelle står och säljer ribs, mac’n’cheese, polish sausages med mera på trottoaren utanför sitt hus.

Det jag fastnade lite för var när han satt på en sliten diner – Duly’s place – och glufsade i sig Coney Island Chili Hot Dog. Kul med ett ställe som gjort samma sak i 90 år. Du kan få frukost vilken tid på dygnet som helst, dinern har öppet 24 timmar om dygnet. Det såg ju så himlarns gott ut så jag vart tvungen att veva ihop nått själv. Vad innehåller det då? Det är en grillad/stekt korv med bröd som lastas på med chili och finhackad gul lök plus lite senap. Sen finns det varianter av detta över hela USA. Här får du min variant.

Chilisåsen
800 gram grovmalen färs av högrev
2 st finhackade gula lökar
2 st pressade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
0.5 burk med vatten
3 msk Colemans senap
1 msk socker
1 tsk cayenne
1 tsk svartpeppar
2-3 stänk Worchestershire-sås
1 tsk salt
1 msk lökpulver

Stek på färsen, häll ner den finhackade löken och den pressade vitlöken. Stek på tills allt fått färg. Häll ner i din slökokare och tillsätt resten av ingredienserna. Låt puttra på låg effekt i ett par timmar så smakerna går ihop sig ordentligt.

Stek korven. Ta nån schysst korv, själv gillar jag Andersson & Tillman’s produkter eller varför inte korv från Faringe Kött. När det kommer till korvbrödet hade jag tänkt baka eget först, men insåg att jag inte skulle hinna med det. Tog därför och köpte ett färdigt korvbröd bakat på surdeg.

Bygg din Coney genom att proppa i korven i brödet. Fyll sedan på med några matskedar av din chili samt en ordentlig laddning finhackad gul lök. Drissla över lite Colemans senap och du är hemma!

Såsen räcker till mååånga Coney Island Chili Hot Dog’s så du kan nog använda såsen till annat också, t ex som fyllning i paj eller pirog, eller till köttfärssås-ish och spagetti eller liknande.

Mumsa i dig Coney’n medans du tittar på programmet och se t ex Heidelberg-projektet eller brandmännen som lagar mat mellan utryckningarna eller Detroit Mover Gang som rensar upp gamla parker så barnen kan leka. Mycket inspirerande program, mitt i all förödelse.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara